Skeptiski par 1. septembri bez alkohola

Prezidentam Valdim Zatleram šodien jāpieņem lēmums – izsludināt vai neizsludināt grozījumus likumā, kas paredz, ka 1. septembrī visā Latvijā nevarēs iegādāties alkoholu. Prezidenta kancelejā vakar notika diskusija, kuras mērķis bija ieviest lielāku skaidrību šajā jautājumā.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzsver, ka viņa partijas biedres Sarmītes Ķikustes rosinātie grozījumi ir deklaratīvi un labais mērķis netiks sasniegts. "Šie noteikumi ir neskaidri un patiesībā neko neregulē. Mēs drīzāk ļaujam attīstīties nelegālā alkohola tirdzniecības vietām," uzsver ministrs. Pēc viņa domām, nav loģiski, ka šobrīd formāli soda nabaga pārdevējus, savukārt veikala īpašnieks tiek cauri sveikā ar soda naudu un rūpalu turpina. "Uzņēmējiem jānosaka bargi sodi, reāla licences atņemšana, un tad arī sistēma strādās!" pārliecināts ir ministrs.

Savukārt grozījumu autore, Saeimas deputāte S. Ķikuste ir izbrīnīta par partijas biedra skepsi. Parlamentāriete uzsver, ka jau pirms pusotra gada Juridiskajā komisijā iesniegti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas noteiktu sodus veikala īpašniekiem, taču grozījumi joprojām nav izskatīti. S. Ķikuste arī iesaka pirms seansa kinoteātrī aizliegt rādīt alkohola reklāmas. "Jāgaida prezidenta lēmums, un tad runāsim, ko darīt tālāk. Mērķis ir panākt, lai alkohola tirdzniecība nepilngadīgajiem tiktu ierobežota katru dienu!" saka deputāte.

Viņai piekrīt Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kurš atsaucas uz Pasaules veselības organizācijas un Pasaules medicīnas asociācijas ieteikumiem. "Šādas situācijas visā pasaulē ir pieņemamas, arī Lietuvā pirmajā zinību dienā nevar iegādāties alkoholu. Piemēram, Vankūveras olimpiskajās spēlēs neviens nebrīnījās, ka noslēguma dienā nevarēja nopirkt ne lāsīti alkohola. Pārmetumi neizskanēja arī tad, kad trīs dienas pirms hokeja pusfināla nolēma, ka maču dienā netirgos alkoholu," uzsver speciālists. P. Apinis ir pārliecināts, ka radikālā alkohola aizliegšanas forma, kas līdz šim Latvijā nav tikusi izmantota, ir pieņemama un nākamais solis būs panākt, lai alkoholu varētu iegādāties no 21 gada vecuma.

Turpretī tūrisma nozares pārstāvji protestē pret steigā pieņemto likumu. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste atklāj, ka šādi pēkšņi noteikumi Vecrīgas uzņēmējiem varētu gadā radīt aptuveni 500 latu zaudējumu. "Šobrīd daudzos restorānos pirmajā septembrī ir jau rezervētas pusdienas un vakariņas, kurās paredzēts pasniegt alu, vīnu vai citu alkoholisko dzērienu. Esam situācijas ķīlnieki, jo nav pārejas noteikumu un nezinām, ko darīt. Visticamāk, mūsu potenciālie viesi vakariņos citā valstī," prognozē S. Graikste.

Valdis Zatlers diskusijā nepiedalījās, jo bija devies darba vizītē uz Liepāju, un viņa lēmums pagaidām nav zināms.

Svarīgākais