Lietas, kas jāievēro, lai arī vasarā mājoklis būtu drošībā

© scanpix

Pienākusi sen gaidītā vasara – atvaļinājumu un atpūtas laiks. Bieži vien cilvēki šo gadalaiku izvēlas pavadīt gan tuvākos, gan tālākos ceļojumos, lai gūtu jaunus iespaidus un izrautos no ikdienas rutīnas. Šāda izvēle ir gluži saprotama un pat apsveicama, taču lai atpūta būtu pavisam izdevusies un to neaizēnotu nekādas rūpes, pirms došanās ārpus mājas ir vērts pārliecināties, ka mājoklis tiek atstāts drošībā un tam nedraud nekādas briesmas.

Vērtējot izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību statistiku gada griezumā, vasara uzskatāma kā salīdzinoši mierīgs un “kluss” periods, tomēr, neskatoties uz to, arī šajā laikā ir iespējami negadījumi. Ja garajā apkures sezonā visbiežāk tiek piedzīvotas dažādas inženierkomunikāciju avārijas, tad vasarai raksturīgie atgadījumi vairāk saistīti ar dabas stihijām, piemēram, vēja lauztiem kokiem, spēcīgām lietusgāzēm, zibens izlādēm, piemēram, netiešiem zibens trāpījumiem, kuru rezultātā tiek sabojāta sadzīves tehnika, automātiskie vārti u. tml.


Tāpat arī vērojamas dažādas zādzības. Piemēram, tiek aizdzīti velosipēdi, piesavinātas personīgās mantas, kas atstātas pludmalē bez uzraudzības, kā arī apzagti mājokļi.


Lai izvairītos no minētajiem negadījumiem un nepatīkamiem pārsteigumiem, kas sabojātu jūsu atpūtu, speciālisti iesaka veikt dažus praktiskus risinājumus īpašuma pasargāšanai.


Dodoties vairāku dienu atpūtā ārpus mājas, būtu nepieciešams pārliecināties, ka ūdens padeve dzīvoklī vai privātmājā tiek noslēgta. Tas ļaus izvairīties no ūdens noplūdēm, kas ir viens no visbiežākajiem zaudējumu iemesliem. Tāpat arī ieteicams samazināt zādzību risku. To visērtāk paveikt, īpašumā ierīkojot pretielaušanās signalizāciju ar pieslēgumu apsardzes dienestam, kas nodrošina objekta apsekošanu pēc signāla saņemšanas.


Tā kā vasaras periodā aktuāli ir īslaicīgi pērkona negaisi, vēlams rūpīgi nofiksēt dārzā esošas nojumes un citus objektus, kas varētu tikt pārvietoti līdz ar vēja pūsmām. Savukārt lai izvairītos no pārsprieguma un ierīču sabojāšanās riskiem, eksperti iesaka īslaicīgi atslēgt no elektrotīkla iekārtas, kuras netiek izmantotas.


“Sākoties atvaļinājumam, cilvēki vēlas vienkārši ļauties atpūtai un atmest ikdienišķās raizes. Cilvēciski tas ir saprotams, tomēr diemžēl ik gadu jāsastopas ar gadījumiem, kad šāda bezrūpība rūgti jānožēlo, pārrodoties no ceļojuma un konstatējot, ka ir cietis mājoklis vai cits īpašums. Tieši tādēļ vēlos atgādināt - pirms dodaties brīvdienās, veiciet primāros drošības pasākumus savā īpašumā, lai nekas nespētu sagandēt jūsu atpūtu un atvaļinājums vēlāk saistītos tikai ar pozitīvām emocijām,” aicina Compensa Vienna Insurance Group UADB filiāles Latvijā vadītāja Evija Dundure.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais