Ventspilī pilsētas svētkos plāno atklāt jauno strūklaku "Fregate "Valzivs""

© ventspils

Ventspils Lielajā laukumā tuvojas noslēgumam strūklakas "Fregate "Valzivs"" izbūve. Jauno strūklaku plānots atklāt Ventspils pilsētas svētku laikā augusta sākumā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldības iestādē "Komunālā pārvalde".

Ir uzstādīti visi strūklakas pamatelementi, un pašlaik turpinās to pieregulēšana un tehnoloģisko procesu testēšana. Pirmie strūklakas darbības izmēģinājumi notika aizvadītās nedēļas nogalē, kad tika eksperimentēts ar dažādiem strūklakas tehnoloģiskā procesa režīmiem un iespējām, lai izvēlētos izteiksmīgāko un atbilstošāko.

Strūklaku kopā veido dažādi stilizēta burinieka elementi - 20 masti, kas uzstādīti dažādos slīpuma leņķos, astoņas trosēs iekārtas rājas un viens karoga masts. Visi masti aprīkoti ar apgaismojuma efektu, pieci masti un trīs rājas - ar ūdens efektu, bet septiņi masti un piecas rājas - ar miglas efektu.

Strūklakas idejas autors ir vācu arhitekts Deivids Kuks, kurš iedvesmojies no vēsturiskiem notikumiem un strūklakai vēlējies piešķirt simbolisku vēsturisko vērtību, tās kompozīcijā kā prototipus izmantojot hercoga Jēkaba burinieka "Valzivs" mastus. Oriģinālais hercoga Jēkaba burinieks "Valzivs" bija ar trim mastiem. Tas 1651.gada rudenī atstāja Ventspils ostu un pēc nepilniem diviem mēnešiem piestāja pie Gambijas krastiem. Tādējādi toreiz kurzemnieki, kuru vidū, iespējams, bija arī ventspilnieki, nokļuva Gambijā, kur pēc hercoga rīkojuma bija nopirkta sala, ciems upes krastā, kā arī apmetne pie upes ietekas Atlantijas okeānā vietā, kurā pašlaik atrodas Gambijas galvaspilsēta Bandžula.

Svarīgākais