Rinkēvičs: Kanādas apstiprinājums izvietot Latvijā kaujas grupu ir signāls NATO 5.panta darbībai

© f64/ Kaspars Krafts

Kanādas apstiprinājums izvietot Latvijā bataljona līmeņa kaujas grupu ir skaidrs signāls NATO 5.panta darbībai, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēvičs norādīja, ka šodien Kanādas premjerministrs oficiāli apstiprināja, ka Kanāda būs vadošā valsts Latvijā, kas nodrošinās bataljona līmeņa kaujas grupu mūsu valstī.

Ministrs gan pauda, ka atsevišķi loģistikas jautājumi, tostarp konkrētākas detaļas, būs zināmas nedaudz vēlāk. Rinkēvičs sacīja, ka jaunnedēļ Latvijā ierodas Kanādas ārlietu ministrs, ar kuru tiks pārrunāti arī atsevišķi praktiski jautājumi pēc būtības.

Tāpat ārlietu ministrs uzsvēra, ka šis vēl ir tikai politisks lēmums, bet šis lēmums apliecina Kanādas ieinteresētību šī reģiona drošībā. "Tas ir skaidrs signāls, ka NATO 5.pants strādā," komentēja Rinkēvičs.

Ministrs piebilda, ka Baltijas valstīs un Polijā izvietotajiem daudznacionālajiem bataljoniem būs vairāk vai mazāk vienāda uzbūve un tie būs līdzīgi veidoti, "lai novērstu tos trūkumus, kādi tikuši identificēti aizsardzībā".

Kā ziņots, drīzumā Latvijā tiks izvietota Kanādas karavīru kaujas grupa līdz ar vērā ņemamu militāro tehniku, šādi īstenojot savaldīšanas stratēģiju pret Krieviju, piektdien paziņojis Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Kanādas valdība arī no jauna apliecinājusi savu apņemšanos nodrošināt sešus iznīcinātājus "CF-18" Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijai.

NATO pastāvīgās taktiskās grupas sastāvā arī turpmāk piedalīsies Kanādas flotes fregate.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais