Eksperti: Baidena vizīte Latvijā būs nepārprotams politiskā atbalsta signāls

© Scanpix

Gaidāmā ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte Latvijā būs nepārprotams politiskā atbalsta signāls, kas būs īpaši nozīmīgi pēc Varšavā notikušā NATO samita, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda vairāki aptaujātie ārpolitikas eksperti un politologi.

Austrumeiropas politikas pētījuma centra valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis skaidroja, ka Baidens bieži vien apmeklē dažādas Austrumeiropas valstis, tajā skaitā NATO dalībvalstis un Ukrainu. "Tas ir politiska atbalsta demonstrējums no ASV administrācijas puses, jo viņš ir otrā amatpersona pēc ASV prezidenta, līdz ar to tas tiešām ir pietiekami nozīmīgs signāls no ASV un attiecībā uz tām valstīm, kuras viņš apmeklē," sacīja Lerhis.

Viņš arī norādīja, ka Baidens savas vizītes laikā, visticamāk, atkārtoti apliecinās Polijas galvaspilsētā Varšavā notikušā NATO samita rezultātus, kā arī ASV tālākās apņemšanās.

Savukārt politologs Kārlis Daukšts, komentējot gaidāmo vizīti, norādīja, ka ASV pašlaik ļoti aktivizē savu ārējo politiku Austrumeiropas valstīs, kas nozīmīgi ir arī saistībā ar nesen notikušo Lielbritānijas referendumu par tās turpmāko dalību Eiropas Savienībā.

"Baidena vizīte nozīmē, ka ASV ļoti cītīgi seko procesiem, kas notiek NATO - lai tā stiprinātos un saglabātu ietekmi, neskatoties uz iespējamo Eiropas Savienības vājināšanos. Jāpieņem, ka savas vizītes laikā viņš atkārtoti apliecinās ASV nemainīgo nostāju pret Latviju," sprieda Daukšts.

Arī Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds gaidāmo vizīti saistīja ar Varšavas samitu, skaidrojot, ka tas ir jāuztver par zināmu veiksmes stāstu. "Vizīte būs ļoti simboliska, tajā laikā atzīmēsim arī 25 gadus kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas - sabiedrotie palīdzēja atgūt neatkarību un atzīt to, kā arī izvest Krievijas karaspēku un nostiprināt savu valstiskumu," sacīja Sprūds.

Vienlaikus viņš pieļāva, ka vizītei varētu būt arī kāds iekšpolitisks mērķis pašās ASV, jo Baltijas valstis nav mazsvarīgas Demokrātu un Republikāņu savstarpējos cīniņos.

Taujāts, vai no vizītes gaidāmi arī kādi praktiski ieguvumi, eksperts sprieda, ka Baidens "kādu dāvanu varētu arī atvest", taču arī simboliska vizīte ir ļoti nozīmīga.

Jau vēstīts, ka ASV viceprezidents vizītē Latvijā ieradīsies pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzaicinājuma, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis.

Paredzēts, ka savas vizītes laikā ASV viceprezidents pārrunās jautājumus, kas saistīti ar drošības situāciju reģionā. Vaicāts, kādas ir iespējamās tikšanās ar Latvijas amatpersonām, Siksnis norādīja, ka konkrēta darba kārtība vēl nav zināma. Tāpat nav zināms konkrēts datums, kad tieši ASV viceprezidents varētu ierasties vizītē Latvijā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, Baidens Latvijā varētu viesoties drīz pēc tam, kad Vējonis atgriezīsies no sava atvaļinājuma, kas ilgs no 25.jūlija līdz 12.augustam.

Kā iepriekš pastāstīja Siksnis, trešdien notikušās telefonsarunas laikā Vējonis un Baidens apsprieda šonedēļ gaidāmo NATO samitu, kurā paredzēts pieņemt lēmumus par alianses spēku palielināšanu austrumu flanga dalībvalstīs.

"ASV līdzšinējā militārā klātbūtne reģionā ir veicinājusi arvien lielākus sabiedroto ieguldījumus. Pateicoties tai, Varšavā paredzēts lemt par daudznacionālu NATO bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā," norādīja Vējonis.

Savukārt Baidens apliecināja Vašingtonas nelokāmo apņēmību attiecināt uz Latviju NATO līguma 5.panta drošības garantijas. ASV viceprezidents uzsvēra, ka ievērojamais ASV militāro spēku palielinājums Austrumeiropā būtiski pastiprinās Baltijas valstu aizsardzību un uzlabos NATO atturēšanas spējas.

1942.gadā dzimušais Baidens ir pieredzējis ASV politiķis no Demokrātiskās partijas. ASV viceprezidenta amatā viņš tika apstiprināts 2009.gadā. Pirms tam, kopš 1973.gada, Baidens bija ASV senators. Kopumā viņš šajā amatā ticis pārvēlēts sešas reizes.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Latvijas valsts augstākās amatpersonas ar Baidenu iepriekš tikušās ārvalstu vizītēs. 2014.gadā Baidens apmeklēja arī Lietuvu.

2011.gadā toreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Vašingtonā Baidenam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiras apbalvojumu.