Daugavpils pašvaldībai nav naudas pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai

© F64

Daugavpils pilsētas pašvaldība šogad, visdrīzāk, nespēs rast nepieciešamo papildu finansējumu atalgojuma palielināšanai pirmsskolas pedagogiem, aģentūrai LETA prognozēja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Kā uzsvēra Dukšinskis, ja Ministru kabineta noteikumi paredzēs rast finansējumu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu, kuri strādā ar vismazākajiem bērniem, darba algas paaugstināšanai, tad pašvaldība nākotnē būs spiesta šādus līdzekļus meklēt.

Viņš lēsa, ka darba algas paaugstināšanai minētajai pedagogu kategorijai šī gada četriem mēnešiem Daugavpilī ir nepieciešami 270 000 eiro, bet veselam gadam šī summa ir "vēl iespaidīgāka, un pašvaldības budžetā nav brīvu šādu līdzekļu". "Tie ir jāparedz laicīgi, nevis pēkšņi gada vidū, kad budžets jau ir saplānots," norādīja Dukšinskis.

Daugavpils vicemērs atzīmēja, ka joprojām arī nav atrisināts jautājums par finansējumu speciālajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Ja valsts pēkšņi pārstāj šo mācību iestāžu uzturēšanu, tad jautājums, kas finansēs to uzturēšanu, arī paliek atklāts, viņš norādīja.

Kā vēstīs, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) šodien valdības sēdē skaidroja, ka jaunajā pedagogu atalgojuma modelī ir piedāvāta atruna par to, ka pašvaldībām, kurām pašlaik nebūs finansiālu iespēju nodrošināt pedagogu darba samaksas pieaugumu līdz paredzētajiem 620 eiro, pārejas periodā būs ļauts minimālo atalgojumu atbilstoši slodzes definīcijai maksāt 560 eiro.

Šadurskis skaidroja, ka šāda summa precīzi atbilst slodzes definīcijas izmaksām.

Pret šo ierosinājumu kategoriski iebilda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga Ministru kabineta sēdē pieprasīja, lai šāds punkts tiktu izņemts no piedāvājuma.

"Līdz šim arodbiedrība pauda, ka atbalsta noteikumu projektu, taču jāsaka, ka, ņemot vērā informāciju, ko uzzinājām šodien, proti, par pirmskolām, kuras mūsu rīcībā nebija, pieprasām no protokollēmuma izņemt punktu par 560 eiro. Asi nosodām tādus lēmumus. Ja punkts netiks izņemts ārā, tad lūgtu nākamajā nedēļā izskatīt," sacīja Vanaga.

LETA jau ziņoja, ka pirmsskolas pedagogu atalgojums tiks kāpināts divos posmos. Pirmajā solī, kas būs 1.septembrī, atalgojums kāps līdz 620 eiro, bet pēc gada - 2017.gada 1.septembrī - līdz 680 eiro.