Kučinskis: Lēmums par pedagogu atalgojumu bija pirmais solis

© SCANPIX

Šodien valdībā pieņemtais lēmums par pedagogu atalgojuma modeli bija pirmais, bet ārkārtīgi svarīgs solis, pēc Ministru kabineta sēdes medijiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņaprāt, šī bija pareiza rīcība - vispirms noteikt atalgojumu un tikai pēc tam ķerties pie kvalitātes prasību paaugstināšanas un skolu tīkla optimizēšanas. Ja valdība ietu pretējo ceļu, tas būtu bijis nesalīdzināmi grūtāk vai pat neiespējami, teica premjers.

"Tagad ir radīti spēles noteikumi. Visi pa druskai ir neapmierināti, bet ir skaidri spēles noteikumi," viņš noteica.

Kā jaunums ir pirmsskolas pedagogu atalgojuma jautājums, kas pieņemts, lai varētu pieņemt lēmumu par pedagogu atalgojumu kopumā. Pretēja gadījumā tas būtu bijis drauds apturēt procesu. "Es esmu optimists, ka pašvaldības sapratīs, cik tas ir nozīmīgi," piebilda Kučinskis.

Jau ziņots, ka valdība šodien pēc trīs gadus ilgušiem darbiem apstiprināja jauno pedagogu darba samaksas modeli, kam, šomēnes apstiprinot visu nepieciešamo dokumentu paketi, spēkā jāstājas 1.septembrī.

No 1.septembra likme kāps vispārējās izglītības, profesionālās izglītības, interešu izglītības, kā arī pirmsskolas pedagogiem, tomēr minētajiem bērnudārza pedagogiem atalgojums sākotnēji kāps līdz 620 eiro, savukārt pēc gada - līdz 680 eiro. No nākamā gada 1.janvāra likme pieaugs arī profesionālās ievirzes pedagogiem. Atalgojums sāks augt arī augstskolu un koledžu pedagogiem, tomēr viņu atalgojumu plānots kāpināt trīs gadu laikā.

Lai mudinātu pašvaldības sakārtot skolu tīklu, tiks piemēroti vairāki koeficienti atbilstoši skolēnu skaitam izglītības iestādē. Ja izglītības iestādes pašvaldībā atbildīs ministrijas noteiktajiem kritērijiem, tad tās varēs rēķināties ar lielāku piemērojamo koeficientu.

Reforma tāpat nosaka augstāku skolēnu un skolotāju skaita proporciju. Ja līdz šim tika noteikti tikai divi koeficienti - lauki un pilsēta, kas arī radīja lielās atalgojuma atšķirības, tad tagad proporciju skaits pieaudzis līdz septiņām, precīzāk diferencējot nepieciešamo skolotāju un skolēnu skaita proporciju attiecīgajos valsts reģionos.

Savukārt, ja pašvaldībām nebūs iespēju celt pirmsskolas pedagogu atalgojumu līdz sākotnēji paredzētajiem 620 eiro, tad algas pārejas periodā varētu maksāt 560 eiro apmērā, rosina Izglītības un zinātnes ministrija.

Šāda kārtība attiektos uz tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam ieskaitot un kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.