Šadurskis cer, ka valdība piešķirs naudu pedagogu algu reformai; Kučinskis - nauda būs

© F64

Izglītības ministram Kārlim Šadurskim (V) ir pārliecība, ka valdība šodien apstiprinās jauno pedagogu algu reformu.

Šadurskis šorīt LNT atkārtoti pauda viedokli, ka līdz ar reformu sistēma tikšot padarīta taisnīgāka, jo pašlaik atalgojuma atšķirība par vienu un to pašu darbu esot līdz pat 60%.

Ministrs paziņoja, ka Pierīgas skolās līdz šim ir bijušas krietni lielākas algas. Viņš apgalvoja, ka šiem pedagogiem pēc reformas algām nevajadzētu samazināties, ja vien skolu vadība un pašvaldības ar naudu rīkošoties saprātīgi. Tikmēr lauku skolās algas augšot.

Vienīgās neskaidrības pašlaik esot ar pirmsskolas pedagogu algām - to palielināšana pedagogiem, kuri strādā ar vismazākajiem bērniem, ir atstāta pašvaldību ziņā, dodot tām divu gadu pārejas periodu. Šadurskis vērtēja, ka pašlaik no pašvaldībām esot jūtams spēka spiediens vēl kaut ko "izsist" no valdības, tomēr viņš domā, ka vēlēšanu gadā tās noteikti palielinās algas.

Šadurski nedaudz esot pārsteiguši notikumi koalīcijas padomes sēdē, kur Zaļo un zemnieku savienība sākusi mazliet diskutēt par jau iepriekš norunāto normu par pirmsskolas izglītības finansēšanu.

Tikmēr ministru prezidents Māris Kučinskis šorīt Latvijas Radio paziņoja: pedagogu algu reformai nauda būs! Premjers ir pārliecināts, ka valdība šodien apstiprinās pedagogu algu reformu, taču citām ministrijām būs jārēķinās, ka citām nozarēm budžeta naudas būs nedaudz mazāk.

Politiķis atzīmēja, ka skolotāju algām papildus paredzētais 31 miljons eiro būs vairāk nekā puse no brīvās fiskālās telpas. Kučinskis ir pārliecināts, ka nauda reformai būs, tomēr budžeta veidošana būs smags process, jo valdība ir solījusi necelt nevienu no nodokļiem.

Kučinskis uzsvēra, ka lēmums par naudu būs tikai izglītības reformu sākums, jo tālāk ir jāseko kvalitātes rādītāju pieaugumam, jāuzlabo skolu tīkls u.tml.

Matemātikas eksāmena rezultāti liecina, ka ar izglītības kvalitāti Latvijā viss nav kārtībā, jo top skolu beidzēji, kas nav īsti piemēroti darba tirgus prasībām, piebilda premjers.

Cita valdības darba prioritāte būs veselības reformas, kur ir izstrādāti trīs iespējami virzieni, no kuriem pa vasaru jāizvēlas viens. Šīm reformām nākamgad noteikti būšot pieejami 35 miljoni eiro, kas veidosies, EK atļautajās robežās palielinot budžeta deficītu, stāstīja Kučinskis.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais