Gaidis Bērziņš: Jebkādu pabalstu palielināšana imigrantiem nav pieļaujama

© Scanpix

Nacionālās apvienības "VL-TB/LNNK" frakcija neatbalsta Iekšlietu ministrijas sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Latvijā mītošajiem patvēruma meklētājiem palielināt dienasnaudas apmēru, proti, līdzšinējo 2,15 eiro vietā turpmāk maksāt 3 eiro dienā.

Frakcijas deputāti atgādina, ka pretēji tautas vairākuma gribai un neņemot vērā frakcijas "VL-TB/LNNK" balsojumu, tomēr tika pieņemts lēmums par Latvijas dalību Eiropas Komisijas rosinātajā migrantu pārdales shēmā, kas paredz Latvijai uzņemt 776 patvēruma meklētājus. Piekrītot EK kvotām, valdība lēma arī par dienasnaudas apmēru 2,15 eiro dienā. Pie šīs summas tad arī būtu jāpaliek, un Iekšlietu ministrijai būtu jāstrādā, lai patvēruma meklētājs maksimāli gada laikā pēc statusa piešķiršanas spētu sevi apgādāt. Ilgstoša dzīvošana no sociāla pabalsta nav pieļaujama.

"VL-TB/LNNK" deputāti uzskata, ka pret patvēruma meklētājiem ir jāizturas ar izpratni, taču viņiem sniegtā palīdzība nedrīkst būt uz Latvijas sabiedrības rēķina. Pēc Labklājības ministrijas datiem, 2015. gadā Latvijā aptuveni 20 000 pensionāru saņēma pensiju līdz 100 eiro apmērā. Šiem cilvēkiem nākas izdzīvot ar 3 vai mazāk eiro dienā. Grūtībās nonākušajiem ir jācenšas palīdzēt - nav šaubu. Jautājumus rada Latvijas pensiju līdzšinējā finansējuma apjoms un pašu valsts grūtdieņu novirzīšana pabalstu rindas galā, norāda frakcijas deputāti. Gaidis Bērziņš, partijas līdzpriekšsēdētājs, norāda: “Valdības uzdevums ir mazināt sociālo nevienlīdzību, meklējot risinājumus gan mazo pensiju, gan bērnu pabalstu palielināšanai. Kamēr pensionāriem un māmiņām būs jāskaita centi, domājot, kā sagaidīt nākamo mēnesi, jebkādu pabalstu palielināšana imigrantiem nav pieļaujama.”

Latvijas iedzīvotājiem nav jāuztur ekonomiskie migranti. Tā būtu morāli neattaisnojama Latvijas sabiedrības izmantošana. “Nav pieļaujams, ka patvēruma meklētājiem varētu maksāt lielākus pabalstus par vietējiem iedzīvotājiem, jo tas ir amorāli pēc būtības, turklāt šāda attieksme varētu radīt sociālo spriedzi sabiedrībā,” tā frakcijas lēmumu neatbalstīt Iekšlietu ministrijas priekšlikumu pamato Raivis Dzintars, "VL-TB/LNNK" frakcijas vadītājs.

“Saviem sociāli maznodrošinātajiem naudu nevaram atrast gadiem. Patvēruma meklētājiem atrodam zibenīgi. Vai šādi valdībai jāizrāda “rūpes” par saviem iedzīvotājiem un jāveicina sociālā nevienlīdzība?” retorisku jautājumu uzdod Jānis Dombrava, "VL-TB/LNNK" valdes loceklis.

Svarīgākais