Pašvaldības atbalsta lielo talku

Patlaban Lielo talku atbalstīt pieteikušās gandrīz visas pašvaldības - 108 novadi un deviņas republikas pilsētas, informēja pasākuma organizatori.

Tikai Babītes novads pagaidām nav apstiprinājis dalību talkā.

Līdz Lielajai talkai 24.aprīlī palikušas 53 dienas, un organizēšanas darbi uzņem apgriezienus.

Pašvaldību galvenais uzdevums talkas organizēšanā ir nodrošināt atkritumu savākšanu un aizvešanu uz poligoniem, kuri savukārt talkā savāktos atkritumus no pašvaldībām pieņems bez maksas.

Pašreiz pašvaldības ir izvirzījušas talkas koordinatorus, līdz ar to jau darbojas 116 Lielās talkas koordinatori visā Latvijā. Talkas koordinatoru vārdi un kontakti atrodami talkas mājaslapā talkas.lv. Talkas koordinatori būs galvenie atbildīgie par veiksmīgu talkas norisi katrā pašvaldībā - viņi dalīs maisus, nodrošinās informāciju talkotājiem, koordinēs talkas maisu savākšanu un izvešanu pēc talkas.

Rīgā Lielās talkas grupas vadītāji tikās ar Rīgas domes izpilddirektoru un vienojās par konceptuālu sadarbību, organizējot talku Rīgā. Lai Rīgā Lielā talka noritētu sekmīgi, tiek piesaistīti papildu brīvprātīgie, kas palīdzēs talkas koordinatoriem Rīgā.

"Talkas organizatori aicina šogad visas pašvaldības radoši pieiet talkas organizēšanai - piesaistīt brīvprātīgos, organizēt konkursus un tamlīdzīgi. Izvērtējot situāciju savā pašvaldībā, organizēt talku atbilstoši vajadzībām un iedzīvotāju vēlmēm. Talka nav tikai atkritumu vākšana - tā ir arī koku stādīšana, pagalmu sakopšana un tamlīdzīgi. Talka - tā ir kopā sanākšana, kur visi ir ieguvēji - gan mūsu zeme, gan mūsu cilvēki," stāsta Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Daudzas pašvaldības Lielajā talkā organizē arī uzmundrinošus pasākumus talciniekiem, piemēram, kopīgu tēju vai zupas katlu pēc darba, vai arī kopā dziedāšanu.

Lielās Talkas tradīcija sākās pirms pusotra gada ar vērienīgu talku 2008.gada 13.septembrī - Latvijas 90.dzimšanas dienas pasākumu laikā, bet otra Lielā talka notika pagājušajā pavasarī - 18.aprīlī. Grandiozajā vides sakopšanas akcijā kopumā piedalījušies vairāk nekā 110 000 brīvprātīgo, savācot simtiem tonnu atkritumu. Lielās talkas patrons un aktīvs dalībnieks ir Valsts prezidents Valdis Zatlers. Lielās talkas kustības mērķis ir, lai Latvija pēc desmit gadiem būtu tīrākā valsts pasaulē.

Lielo talku organizē projekts "Pēdas", Latvijas Valsts prezidenta kanceleja, Latvijas Pašvaldību savienība, domu biedru grupa "Tīriem mežiem" sadarbībā ar mazumtirdzniecības uzņēmumu "Rimi", Vides ministriju, VAS "Latvijas Valsts meži", komunikāciju aģentūru "Edelman Affiliate", VAS "Latvijas Valsts ceļi", Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociāciju, "Latvijas Zaļo punktu", Latvijas Radošo savienību padomi, portālu kurtuesi.lv.

Svarīgākais