Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas luterāņi turpina aiziešanu no baznīcas

© F64

Nevienas citas draudzes, izņemot Liepājas Krusta draudzi, iesniegums par izstāšanos no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) neesot saņemts, pagājušajā nedēļā Neatkarīgajai sacīja LELB bīskapa kancelejas sekretāre Māra Jensone. Liepājas Krusta draudze savu lēmumu izstāties no LELB paziņoja 5. jūnijā, pēc tam, kad LELB pieņēma lēmumu mācītāja amatā neordinēt sievietes.

Tagad LELB, pamatojoties uz luteriskās baznīcas satversmi un draudzes iesniegumu par izstāšanos, ir atcēlusi Liepājas Krusta draudzes padomi un valdi un iecēlusi pārvaldes komisiju, kā arī svītrojusi draudzes mācītāju Mārtiņu Urdzi no LELB mācītāju saraksta, jo viņš iesniedzis atlūgumu Liepājas diecēzes bīskapam. Savukārt M. Urdze sarunā ar Neatkarīgo norāda, ka draudzes padomes un valdes atcelšanu draudze uzskata par nelikumīgu, jo «mēs izstājāmies no LELB». Latvijas Radio raidījumā Pēcpusdiena izskanēja, ka, atlaižot Liepājas Krusta draudzes vadību, LEBL liek šķēršļus draudzei izstāties no organizācijas. Draudze jau bija iesniegusi Uzņēmumu reģistram dokumentus par izmaiņām.

Jautāts par iespējamām telpu problēmām, kas varētu rasties pēc izstāšanās no LELB, M. Urdze atbildē Neatkarīgajai bija strikts: «Telpas netaisāmies atstāt - tās ir mūsu. Ar kādām tiesībām [LELB] tās neļaus mums izmantot? Pašlaik izmantojam esošās telpas.»

M. Urdze vada arī Liepājas Diakonijas centru, un, kā pats stāstījis žurnālam Svētdienas Rīts, namiņā Friča Brīvzemnieka ielā Diakonijas centrs atrodas kopš 1999. gada, pateicoties mācītājam Ilmāram Krieviņam, kurš panācis, ka šo ēku atdeva Liepājas Krusta draudzei. «Visas telpas esam izremontējuši, atjaunojuši, un tas notika ar mūsu partneru palīdzību,» sacīja M. Urdze. Raidījumā Pēcpusdiena izskanēja informācija, ka draudze īpašumus - draudzes māju un baznīcu - reģistrējusi zemesgrāmatā kā savus, taču tā ir pakļauta LELB vadībai un bez iespējām realizēt savas tiesības.

«Pievienosimies ārpus Latvijas luteriskajai baznīcai,» par turpmākajiem draudzes nodomiem saka M. Urdze. Maija beigās Rīgā tika nodibināts ārpus Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Latvijas prāvesta iecirknis.