Plūdi iespējami arī Ventā

Kurzemes pašvaldības sāk plānot rīcību iespējamo plūdu gadījumam. Lielākās bažas ir par māju Piltenes lauku teritorijā un 300 galvu lielas cūku fermas nokļūšanu uz salas Zlēku pagastā.

Pirms pāris dienām kopā nākušas pašvaldību ārkārtas situāciju komisijas. Kuldīdznieki secinājuši, ka šobrīd situācija izskatās ļoti cerīga. Ja būtu daudzi mazi atkušņi, veidotos vižņi, tie blīvētos biezā kārtā, un tad Ventai patiesi neatliktu nekas cits kā izkāpt no krastiem. Taču ledus kārta ir vienmērīgi bieza, ūdens līmenis pietiekami augsts. Komisija uzklausīja arī vietējo iedzīvotāju Gunti Freimani – viņa māja un viesu nams atrodas turpat pie Ventas rumbas. Sirmais kungs atminējās 1946. un 1968. gada plūdus, kad Venta skalojusies arī viņa pagalmā. Šogad plūdu nebūšot, un komisija sliecas G. Freimaņa viedoklim piekrist. Tomēr, kā stāsta Kuldīgas glābēju vadītājs Dzintars Pakalns, skolas, kur varētu izvietot evakuējamos cilvēkus, ir apzinātas. Sliktākajā gadījumā runa varētu būt par kādu desmit māju iedzīvotājiem.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vērš uzmanību, ka bīstamāka situācija var veidoties Ventas lejtecē – tātad jau Ventspils novadā. Kā skaidro Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadošā hidroloģe Irēna Nikoluškina, plūdi iespējami Lečos un Zūrās, kur upe met līkumus. Turklāt lejtecē ir arī mazs upes kritums. Vēl pagājušā gadsimta vidū plūdi šajā apkaimē bijuši samērā bieža parādība. Vecāki ļaudis atceras, ka gadsimta sākumā plūdu laikā uz Kuldīgas ceļa noslīcis grāvī ar pajūgu ievēlies zirgs.

Šonedēļ arī Ventspils novada ārkārtējo situāciju komisija nākusi kopā, spriedusi, kur izvietot evakuējamos cilvēkus un kā nepieciešamības gadījumā spridzināt ledus sastrēgumus. Policija vajadzības gadījumā sola mobilizēt ap 100 darbinieku, zemessargi – 50 savējo. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils daļas komandieris Andris Šulcs stāsta, ka izraudzīti arī par ūdens līmeņa mērīšanu atbildīgie cilvēki.

Jo dziļāk sasalusi zeme, jo lielāka ir virszemes notece, kas var nonākt upē vai sakrāties ieplakās. Ceļa strādnieki – gan augstāk pa Ventu – pie Skrundas konstatējuši, ka zemes sasalums sniedzas jau pusotra metra dziļumā.

Ja Ventā būs lieli plūdi, no ārpasaules būs nošķirtas 12 mājas Piltenes lauku teritorijā, 14 – Zlēkās, 3 – Tārgalē. Ar laivām barību nāksies vest arī uz vienu paprāvu cūku fermu. Andris Šulcs gan spriedis ar īpašnieku, ka lielu problēmu ar krīzes apgādi nebūs, varbūt vienīgi rukšiem bekons būs liesāks. Plūdos lietojamie peldlīdzekļi jau apzināti.

Tikai viena māja varētu nokļūt patiešām ūdenī – Piltenes Ventassalas. Tās saimnieks Kārlis vietējiem avīžniekiem stāsta, ka nekādus dižus plūdu pasākumu plānus ģimene nav izstrādājusi. Ja istabā ienāks ūdens – braukšot pie radiem uz Talsiem.

Svarīgākais