ZM: Pērkot īsta piena produktus, jāpēta marķējums

© f64

Tā kā veikalu plauktos pieejams ļoti plašs piena pārstrādes produktu klāsts, iedzīvotājiem jāpievērš uzmanība marķējumam, ar kuru Eiropas Savienības regulas paredz apzīmēt īsta piena produktus vai arī to aizstājējus, atgādina Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Kā informē Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte Daina Krastiņa, īsta piena produkti ir produkti, kas iegūti tikai no piena un kuros nevienu no ražošanas procesā pievienotajām vielām vai sastāvdaļām neizmanto, lai aizvietotu kādu no piena sastāvdaļām.

Regulā ir noteikti piena produkti, kuru nosaukumi ir aizsargāti, piemēram, krējums, siers, sviests, jogurts, kefīrs, rūgušpiens, paniņas, sūkalas. Līdz ar to šos aizsargātos nosaukumus nedrīkst izmantot, nosaucot produktus, kas pēc sastāva neatbilst piena produkta aprakstam, jo tiem ir pievienoti augu tauki vai nepiena olbaltumvielas.

Vēl nesen to produktu marķējumā, kas pēc tiesību aktu prasībām nav piena produkti, jo tiem ir pievienoti augu tauki, nosaukumam blakus, piemēram, "krējums" varēja redzēt vārdu "izstrādājums". Lai gan patērētāji zināmā mērā bija pie nosaukuma pieraduši, Eiropas Komisija norādīja, ka, piemēram, apzīmējumus "krējums" un "siers" var lietot, nosaucot tikai tos produktus, kas satur vienīgi piena izcelsmes sastāvdaļas un kuros nav citu sastāvdaļu, piemēram, augu tauku.

Tādēļ vārdu salikumus "krējuma izstrādājums" un "siera izstrādājums" produktu nosaukumos nedrīkst lietot, jo tas maldina patērētājus. Ražotāji produktam izdomāja jaunus nosaukumus, piemēram, "skābais krēms" un "skābais aizdars", kas ir tas pats produkts, kura nosaukums iepriekš bija "krējuma izstrādājums".

Attiecībā uz ziežamo tauku produktu kategoriju, kurā ir gan sviests, gan margarīns, gan piena un augu tauku maisījumi, ES ir atsevišķs regulējums. Ja uz produkta iepakojuma ir nosaukums "sviests" un norādīti piena tauku procenti 82%, tad tas ir produkts, kuru pazīstam kā sviestu, un tam nav pievienoti augu tauki.

Savukārt, ja ziežamo tauku produktam, kas izskatās kā sviests, pievienoti augu tauki, tad marķējumā ir nosaukums "piena un augu tauku maisījums" vai vienkārši "tauku maisījums", bet marķējumā sastāvdaļu sarakstā norādītas visas produkta sastāvdaļas dilstošā masas secībā.

Tātad, ja produktam no piena ir pievienoti augu tauki, marķējumā jānorāda visas sastāvdaļas, bet tādu piena produktu kā sviests, krējums, siers un raudzēts piens marķējumā sastāvdaļu saraksts nav jānorāda, ja vien tiem nav pievienotas citas sastāvdaļas, piemēram, zaļumi, augļi, rieksti, rozīnes.

Tādējādi, lai patērētājs varētu iegūt patiesu informāciju par produkta sastāvu, ir jāpēta marķējumā sniegtā informācija.