Zatlers: Iespējamie Staļina portreti 9.maija svinībās Maskavā ir Krievijas iekšējā lieta

Valsts prezidents Valdis Zatlers atturas komentēt iespēju, ka Maskavu 9.maija Uzvaras dienas svinībās varētu rotāt ar Staļina portretiem.

Zatlers šodien žurnālistiem norādīja, ka šī ir iekšēja Krievijas diskusija un viņš nevēlas par to sniegt komentārus. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievijas iekšējās diskusijas nav jāsaista ar Latvijas attieksmi pret Staļinu kā diktatoru.

"Staļinu nosodīja Komunistiskās partijas 20.kongress 1956.gadā, tad arī Staļina krūšutēls, kas bija Vērmanes dārzā, nozuda vienas nakts laikā," sacīja Zatlers.

Kā ziņots, Zatlers uzskata, ka viņa piedalīšanās 9.maija svinībās Maskavā dos ieguldījumu sabiedrības saskaņas un saliedētības, kā arī starpvalstu attiecību veicināšanā.

Kā norāda Zatlers, neatkāpjoties no redzējuma par Latvijas un Baltijas vēsturi un Otrajam pasaules karam sekojošo padomju okupāciju, kā arī tās izraisītajām smagajām sekām Latvijas tautām, viņaprāt, ir svarīgi apliecināt, ka Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kas ieinteresēta labu kaimiņattiecību veidošanā ar Krieviju.

Tāpat Zatlers uzskata, ka politiķiem, akadēmisko aprindu un tautsaimniecības pārstāvjiem būtu jāaicina Latvijas sabiedrība uz vienprātību, samierināšanos, piedošanu, atteikšanos no revanša vēstures jautājumos, tādējādi tuvinot pašlaik būtiski atšķirīgos viedokļus par smagiem un sarežģītiem vēstures jautājumiem.

Sabiedrības sašķeltības pārvarēšanai Latvijā būtu jāveicina arī akadēmiska 20.gadsimta vēstures pētniecība, skaidrošana un brīvas diskusijas par aktuāliem vēstures jautājumiem, norāda Valsts prezidents. "Tie jārisina zinātniskā ceļā, neizmantojot administratīvus vai politiskus resursus, kas sabiedrībai uzspiestu kādu konkrētu vēstures koncepciju," uzsver Zatlers.

Jau ziņots, ka Zatlers šonedēļ darba vizītes laikā Somijā pieņēmis Krievijas premjerministra Vladimira Putina uzaicinājumu piedalīties 9.maija svinībās Maskavā.

Prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām vēl nevarot pateikt, vai Zatleram, piedaloties Uzvaras dienas svinībās Maskavā, būs ieplānota arī kāda divpusēja tikšanās.

Pelšs vien piebilda, ka tikšanās laikā ar Putinu atmosfēra bijusi ļoti labvēlīga.

Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nedēļas sākumā intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka viedokļu apmaiņa starp Baltijas valstīm par trīs prezidentu iespējamo došanos uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā notiek, tomēr uzsvēra: "Jebkurā gadījumā mēs esam trīs neatkarīgas suverēnas valstis un katra pieņem lēmumus suverēni."

Arī situatīvi starp Baltijas valstīm šajā jautājumā esot redzamas nianses, jo, piemēram, Lietuvas prezidente gatavojas visu kaimiņvalstu līderus, tostarp Krievijas, aicināt uz savas valsts Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām 11.martā, tolaik norādīja politiķis.

Svarīgākais