Jāņos sievietēm jāglābj vīrieši

DROŠU JĀŅU RECEPTE. Lecam, dejam, līksmojam – no sirds, bet ar mēru un prātu © F64

Izdzīvošanas statistikas rādītāji visdažādākajās pozīcijās liecina, ka Latvijas vīrieši mūždien iekuļas kaut kādās ķibelēs, iet bojā peldoties, avarē, dzēruma murgos izdara pašnāvību. Tāpēc Jāņos sievietēm īpaši jāpieskata savi un vēlams vēl kādi citi vīrieši. Palīdzēt viņām šajā darbā centīsies dažādi dienesti.

Ceļu policija no šodienas strādā pastiprinātā režīmā. Šī ir atvaļinājumu sezona, kad autovadītājiem jau tāpat ir tendence palaist bremzes vaļīgāk, bet svētkos vēlme vizināties sevišķi pastiprinās narkomāniem un alkoholiķiem. Piemēram, nolūkā aizbraukt pakaļ vēl vienam, un bieži vien tas beidzas morgā gan pašam, gan līdzbraucējiem. Līdz pat pirmdienai uz ceļiem notiks profilaktiskie reidi, tajā skaitā masveida pārbaudes, kad apturēta tiek ikviena automašīna un ikvienam nākas pūst alkometrā. Pērn pa Jāņiem dzērumā pie stūres tika pieķerti 150 alkoholiķu. Avārijās cieta 69 cilvēki. Policija pamāca - ja ticis lietots alkohols, kārtīgi jāizguļas. Ja tomēr ir aizdomas, ka asinīs vēl ir spirts, labāk nesēsties pie stūres un transportlīdzekļa vadīšanu uzticēt kādam skaidrā esošam Jāņubērnam.

Taču arī skaidrā prātā braucošie mēdz izraisīt bīstamas situācijas. Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis skaidro, ka būtisku ceļu satiksmes drošības apdraudējumu rada transportlīdzekļu vadītāju steiga, kas nereti iet roku rokā ar pārgalvību. Tā pagājušajā nedēļā uz Latvijas ceļiem bojā gājuši astoņi cilvēki. Tāpēc policija svētkos īpaši sekos atļautā braukšanas ātruma ievērošanai un drošības jostu lietošanai. Neatkarīgā jau vēstīja, ka satiksmes drošības statistikā vīriešiem ir pat desmitām reižu sliktāki rādītāji nekā sievietēm. Vīrieši brauc rupjāk, nemākulīgāk - pagriezienus nerāda, ātrumu un dzērienus nespēj kontrolēt. Tādēļ ikgadējā CSDD satiksmes drošības Jāņu kampaņā no trases atkal tiek nocelts jauns vīrietis. Šoreiz Jāņumāte viņu atjautīgi iesloga automašīnā, kas uzzīmēta uz šķūņa, un metode tā arī saucas - šķūnings.

Automašīna,protams, nav vienīgais līdzeklis, ar ko sev kaitēt Jāņu dzērumā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina neļaut iereibušiem līgotājiem iet peldēties, uzmanīt, lai viņi neatrodas bīstami tuvu ugunskuram, un atturēt viņus no vēlmes lēkt tam pāri. «Ja tomēr izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda cita nelaime, nezaudējiet laiku un nekavējoties zvaniet uz tālruni 112!»

Pārgalvīga un neapdomīga rīcība var sabojāt svētkus. Galu galā ugunskura tuvumā var aizdegties arī gluži skaidrā esoši brunči. Ātrās palīdzības mediķi atgādina - ja aizdedzies apģērbs, liesma jānodzēš un apdegusī vieta nekavējoties jādzesē ar vēsu ūdeni. Ja gūtais apdegums ir lielāks par plaukstu vai apdegusi seja, jāsauc ātrie. Vēl viens padoms - tāpat kā dzērāji, pastiprināti pieskatāmi bērni, jo viņi bieži gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs. Mediķi satraucas arī par nakts peldēm, jo vīriem Jāņu naktī trako hormoni, viņi demonstrē, cik daiļi un drosmīgi prot lēkt uz galvas ūdenī, un pēc tam visus turpmākos Jāņus sagaida riteņkrēslos. Labāk tā nedarīt. Ātrās palīdzības mediķi atgādina - ja notikusi nelaime, gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis, apdraudot dzīvību, nekavējoties jāsauc palīdzība, zvanot uz ārkārtas tālruni 113. Savukārt sastiepta potīte, latviska pārēšanās vai vakardienas salātiņi mirstamā vaina vis nebūs. Vieglāku ķibeļu gadījumā mediķa padomu telefoniski var saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas svētku dienās strādās visu diennakti.



Svarīgākais