Baložu lietā tiesas spriedumu pārsūdzēs vēlreiz

TURPINĀS. Divu bērnu slepkavībā apsūdzētā Ginta Voiciša tiesā teica: «Es neesmu vainīga, neesmu to izdarījusi un vēlētos, lai tiek noskaidrots, kurš noslepkavoja manus bērnus. Datorā neesmu rakājusies un nezinu, kurš meklēja šo informāciju» © Inga Paparde

Rīgas apgabaltiesa, apelācijas kārtībā izskatot divu bērnu slepkavības lietu Baložos, nolēma atstāt negrozītu pirmās instances tiesas lēmumu par 20 gadu cietumsodu bērnu mātei Gintai Voicišai. Prokurore Alla Seibute Neatkarīgajai apstiprināja, ka prokuratūra tiesas lēmumu pārsūdzēs, taču skaidri tas būs zināms pēc tiesas pilnā sprieduma saņemšanas. Arī apsūdzētās advokāts Normunds Duļevskis Neatkarīgajai sacīja to pašu, jo aizstāvība uzskata, ka Ginta Voiciša nav vainojama savu bērnu slepkavībā.

Rīgas rajona tiesa šāgada janvārī piesprieda Gintai Voicišai 20 gadu cietumsodu par divu - pusotra un trīs gadus vecu - dēlu slepkavību. Zēni tika atrasti miruši savās gultiņās 2014. gada 10. oktobrī. Jau neilgi pēc šā notikuma policija uz aizdomu pamata aizturēja zēnu māti, un kopš tā brīža gados jaunā sieviete atrodas cietumā.

Uz Rīgas apgabaltiesas sēdi otrdienas rītā viņu atveda policijas konvojs, sieviete saskatījās ar savu māti Raimondu, kura piedalījusies visās tiesas sēdēs, kurās tiesā viņas meitu. Gintas Voicišas izskatā nekas nav būtiski mainījies, izņemot matu krāsu - no blondīnes viņa pārtapusi rudmatē, tērpusies vienkāršā brūnā blūzē un brūnos svārkos. Pirms tiesas sēdes Ginta pārmija dažus vārdus ar advokātu, bet tiesas sēdes pārtraukumā centās sazināties ar māti. Gintas māte gandrīz visu tiesas sēdes laiku slaucīja asaras, īpaši, kad prokurore vai advokāts citēja kādas nianses par zēnu noslepkavošanas apstākļiem.

Rīgas apgabaltiesā lieta nonāca pēc tam, kad Rīgas rajona tiesas spriedumu pārsūdzēja gan prokuratūra, gan advokāts. Prokuratūra uzskata, ka tiesas spriedums ir nepamatots daļā par soda noteikšanu apsūdzētajai personai, jo sods ir pārāk mīksts un nesamērīgs attiecībā pret izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, tā izdarīšanas veidu un apsūdzētās attieksmi pret izdarīto. Prokurore lūdza G. Voicišai piespriest mūža ieslodzījumu ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem. Advokāts turpretim uzskata, ka G. Voiciša nav vainīga un lūdza viņu attaisnot.

Tiesu debatēs šajā lietā prokurore A. Seibute vēlreiz tiesai atgādināja, kas pierāda G. Voicišas vainu, un, analizējot vainas pierādījumus, sacīja, ka «tik cietsirdīgs cilvēks kā Voiciša nav tiesīgs uz brīvību». Prokurore atgādināja, ka tieši G. Voiciša savā datorā pirms bērnu nāves dienas un īpaši intensīvi 13 dienu pēc kārtas meklējusi viena veida informāciju internetā, kas saistīta ar dažādiem nelaimes gadījumiem. Otrdienas tiesas sēdē arī atklājās, ka prokuratūra uzskata, ka jau pirms tam G. Voiciša mēģinājusi bērniem ko nodarīt, jo internetā meklēti dati: kāpēc nekas nenotiek, ja bērns apēd mušmiri, ja apēd līmi, ja saelpojas gāzi... «Rodas pārliecība, ka apsūdzētā bija pārņemta ar bērnu slepkavības plānošanu un viņa mērķtiecīgi uz to gājusi,» tā prokurore. Pēc prokurores teiktā, ja paliek negrozīts pirmās instances spriedums par 20 gadu cietumsodu, personai ir tiesības uz pirmstermiņa atbrīvošanu jau pēc 15 cietumā pavadītiem gadiem, un tas par divu bērnu slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos ir neadekvāts sods. Prokurore minēja divu citu slepkavību iztiesāšanu - Gaļinai Rendai piespriesto sodu par 8 gadus veca zēna noslepkavošanu («izēstās ievārījuma burciņas lieta»), kur tika piespriesta brīvības atņemšana uz 15 gadiem, jo bija vainu mīkstinošs apstāklis - sievietes grūtniecība - un savu lomu nospēlēja tas, ka šī sieviete nebija ilgstoši plānojusi nogalināt savu bērnu. Otra ir medicīnas māsas Daigas Tēraudas lieta, kur par bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu viņai piespriests mūža ieslodzījums. «Arī Voiciša nogalināja divus mazus bērnus, kuri nekad nepieaugs, neizbaudīs ne bērnību, ne jaunību, nepiedzīvos vecumdienas. Viņi nepiedzīvos neko,» teica A. Seibute.

Savukārt advokāts uzskata, ka lietā nav tiešu pierādījumu, viņš prasīja arī tiesai atjaunot tiesas procesu, lai varētu pārbaudīt, vai datorā patiešām ir tā informācija, ko savākusi policija, taču tiesa lūgumu noraidīja. Advokāts uzskata, ka tiesai bijušas šaubas par sievietes vainu dēļ nepārliecinošiem pierādījumiem, tāpēc nav piespriests mūža ieslodzījums. «Bet tad neder arī šāds kompromisa sods,» pēc tiesas sēdes sacīja N. Duļevskis.



Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.