Latvijā radīts risinājums, kurš pilnveidos izglītības kvalitāti Eiropas mērogā

© F64

Ar Latvijā radītu izglītības kvalitātes uzlabošanas risinājumu "Edurio" plāno pilnveidot izglītības kvalitāti Eiropas mērogā.

2014.gadā dibinātais uzņēmums "Edurio" izstrādātajam risinājumam piesaistījis rekordlielu atbalsta grantu 1,86 miljonu eiro apmērā. Tādējādi tas kļuvis par pirmo uzņēmumu, kam izdevies piesaistīt tāda apjoma Eiropas Savienības izpētes un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" atbalstu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) sacīja, ka sadarbība ar "Edurio" norit jau divu gadu garumā. Jaunuzņēmums līdzdarbojas skolu akreditācijas procesā, piegādājot nepieciešamos novērtēšanas kritērijus.

"Mēs esam pārliecinājušies par to, cik ļoti daudz informācijas, uzturot atgriezenisko saiti starp skolu, skolotājiem, skolēniem, vecākiem, var iegūt," sacīja Šadurskis.

Ministrs pauda cerību, ka "valsts birokrātiskais aparāts nekādā veidā nebūs šķērslis tam, lai šo partnerību nostiprinātu, jo katra informācijas sistēma ir tik gudra, cik gudri to apmāca". Šadurskis uzteica jaunuzņēmumu par to, ka tam ir labas apmācības iespējas un liela lietderība.

"Bieži vien lietojam subjektīvu informāciju, kā rezultātā mēs nezinām, kam ir taisnība. Uzsākot jaunu izglītības saturu, mums vitāli nepieciešama pastāvīga atgriezeniskā saite," skaidroja ministrs.

Tikmēr ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzsvēra, ka "Edurio" ir klasisks jaunuzņēmuma veiksmes stāsts, turklāt tika izvēlēta tēma, kurā "ne katrs mestos iekšā".

"Tā ir viena no tehnoloģijām, kas noteikti mainīs skolu dzīvi nākotnē. Tā ir starptautiski novērtēta ideja. Ekonomikas ministrijai tas nozīmē, ka vairāk vai mazāk mēs ejam pareizā virzienā darbā ar jaunuzņēmumiem," sacīja Ašeradens.

Ministrs pauda, ka programma veidos milzīgas izmaiņas skolu darbā un, ja tagad izglītības ministrs cīnās par skolu tīkla efektivitāti, tad šis būs labs instruments, ar kura palīdzību var cīnīties par kvalitatīvu izglītības piedāvājumu.

"Edurio" līdzdibinātājs Ernests Jenavs pastāstīja, ka patlaban jaunuzņēmumā darbojas desmit cilvēku komanda. Sākotnēji programma Latvijā tika iedarbināta 200 izglītības iestādēs. Tāpat noritējuši pilotprojekti Lielbritānijā un Somijā.

"Latviju saucam par mājām, bet pasaulē cenšamies uzlabot kvalitāti. Plānojam strauji audzēt komandu, nodrošināt ātrāku produktu attīstību, veikt plašus starptautiskus pilotprojektus un sagatavot platformu globāliem tirgiem," plānus raksturoja Jenavs.

Viņš norādīja, ka tiks īstenota sadarbība arī ar Londonas koledžas izglītības institūtu, lai darbotos pie satura un padziļinātas analīzes izstrādes.

Jenavs sacīja, ka risinājums skolām tiks piedāvāts bez maksas kā pateicība par atbalstu projekta darbības divos gados un lai veicinātu ātrāku Latvijas skolu kvalitātes uzlabošanu.

"Edurio" platformu divu gadu garumā jau lieto Rīgas Juglas vidusskola. Izglītības iestādes direktore Aija Melle skaidroja, ka platforma jau kļuvusi par neatņemamu mācību procesa sastāvdaļu. Viņa uzsvēra, ka tas nav kontrolējošs mehānisms, bet tas palīdz pedagogam pilnveidot mācību procesu.