Iekšlietu dienestos kukuļošanas problēma nemazinās

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Iekšlietu dienestos kukuļošanas problēma nemazinās, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Iekšējās drošības biroja (IDB) priekšnieks Valters Mūrnieks.

Viņš pastāstīja, ka IDB lietvedībā patlaban ir aptuveni 130 kriminālprocesu un vairāki simti pārbaužu. Lielu daļu no tām esot tieši par kukuļošanas noziegumiem. Kukuļi tiekot ņemti gan par protokolu nenoformēšanu pēc pārkāpumiem ceļu satiksmē, gan arī par citām darbībām. Kukuļu summas svārstoties no pārdesmit līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Kā norādīja Mūrnieks, bez kukuļošanas noziegumiem IDB redzeslokā nonāk arī lietas par zādzībām, krāpšanām, nelikumīgām medībām, nepamatotu vardarbības pielietošanu, pildot dienesta pienākumus, kā arī par iekšlietu iestāžu amatpersonu tēriņu neatbilstību ienākumiem.

"Situācija ir ļoti dažāda, bet jebkurā gadījumā tā ir pietiekami nopietna, lai nesēdētu rokas klēpī salikuši. Ir virkne jautājumu, kas jārisina, un darbu, kas joprojām nav padarīti. Protams, ja skatāmies no pozitīvā aspekta, tad pēdējos gados redzama tendence, ka daudzas lietas sistēmā ir uzlabojušās, (..) bet dzīvojam dinamiskā vidē, dinamiskā laikā, kur situācija mainās pa dienām, pa stundām, tāpēc visu laiku nepieciešams tai sekot līdzi," norādīja Mūrnieks.

Viņš pastāstīja, ka nepilnos astoņos mēnešos, kopš IDB sāka darbu kā neatkarīga iestāde iekšlietu ministra pakļautībā, ir aizturētas aptuveni 20 personas, no kurām 14 ir amatpersonas, turklāt virknei šo amatpersonu piemēroti drošības līdzekļi, kas saistīti ar aizliegumu ieņemt amatu.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).