Līgotāji dūšīgi ēd un lustējas

© Aptauja

Līgo svētkiem visu nepieciešamo lielākoties gādā sievietes, iepirkumu ratos liekot ne tikai sieru, gaļu šašlikam un dārzeņus, bet arī alu un visu piknikam nepieciešamo.

Līdzās ķimeņu sieram, kuru Līgo svētkos iedzīvotāji pērk līdz pat 50 reizēm biežāk nekā ikdienā, neiztrūkstošas sastāvdaļas iepirkumu ratiņos ir arī alus, marinējumi, svaiga gaļa, gardumi, kā arī raugs un saldēta mīkla vai jau gatavie pīrādziņi, pievienojot arī visu piknikam nepieciešamo - ogles, degšķidrumu, alumīnija foliju un grila piederumus. Pārsvarā pirkumus izdara tieši sievietes, liecina Rimi Latvia apkopotie dati par Līgo perioda iepirkšanās tendencēm. Jūnijā siers tiek patērēts par 25% vairāk nekā ikdienā. Savukārt alus tiek pirkts par 60% vairāk, bet alus mulitipakās - pat sešas reizes vairāk.

Arī pēc Maxima Latvija apkopotās informācijas, alus pārdošanas apjomi īsi pirms Līgo svētkiem parasti pieaug par 65%, siers tiek pirkts uz pusi vairāk, tāpat arī svaiga gaļa, jo īpaši vistas gaļa, šašliks un dažādas garšvielas. Maxima veikalos šogad Jāņu siers nopērkams par 13% lētāk nekā pērn. Savukārt pieprasītākajam alum cenas kopumā saglabājušās pagājušā gada līmenī, pat neskatoties uz to, ka divas reizes mainījies akcīzes nodoklis, Neatkarīgajai atklāja Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Pieprasījums pēc dažādiem grilēšanas piederumiem īsi pirms Jāņiem Maxima veikalos pērn gandrīz trīskāršojās, savukārt aukstumkastes pirktas par 47% vairāk nekā iepriekšējos gados.

Līdzīgi kā Maxima arī Rimi secinājis, ka Līgo laikā pieprasījums pēc marinētas gaļas dubultojas. «Cilvēki iecienījuši ne tikai cūkgaļas vai cāļa šašliku, bet arī liellopa gaļas steikus un tītara gaļas šašliku, savukārt pieprasījums pēc jēra gaļas šašlika pēdējos pāris gados ir pat četrkāršojies. Arī laša steiki cepšanai un cita veida zivis, ko viegli pagatavot pie ugunskura, pirkti daudz vairāk nekā ikdienā. Tendence parāda, ka pircēji svētkiem labprāt gaļu marinē arī paši - svaigas gaļas patēriņš Līgo svētku laikā parasti pieaug par apmēram 30%,» stāstīja SIA Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite. Viņa priecājas, ka līgotāji svin lustīgi, jo Jāņu nedēļas laikā ir vērojams straujš pieprasījuma kāpums pēc latviešu mūzikas kompaktdiskiem, tāpat tiek iegādātas arī dažādas rotaļas un atrakcijas gan maziem, gan lieliem svētku svinētājiem.

«Vasaras saulgrieži ir laiks, kad daba ir pašā pilnbriedā, lai dāvātu mums visu to labāko. Šos svētkus jau izsenis esam pratuši godam nosvinēt - galdā liekam gardu Jāņu sieru, dziedam lustīgas Jāņu dziesmas, lecam pār ugunskuru vai citādi priecājamies kopā ar sev mīļajiem. Jautras dziesmas, dejas vai mierīga nakts pie svētku ugunskura - ikviens māk par sevi parūpēties, gan iepērkot cienastu, gan gādājot par savu, draugu un ģimenes labsajūtu, ja svētkos gaidāms lietus,» uzsvēra I. Bite. Pēc viņas teiktā, līgotājiem šogad nevajadzētu raizēties par siera cena kāpumu. Pēdējā gada laikā arī atsevišķām alus šķirnēm cenas ir samazinājušās, bet dažām citām šķirnēm - palielinājušās.



Svarīgākais