Jāņus un Līgas izkonkurē Roberti un Sofijas

© F64

Sabiedrībā klīst jociņš, ka pienāks laiks, kad vecmāmiņas un vectētiņus sauks nevis Anna, Ilze vai Pēteris, bet, piemēram, Patrīcija, Markuss un Klaids.

Līga jau sen nav populārāko vārdu sarakstā, bet personvārds Jānis dus uz veciem lauriem. Pagaidām. Kaut arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) personvārdu datubāzē lasāms, ka Jānis (neskaitot dubultvārdus) dots 52 784 vīriešiem Latvijā, vairākus gadus šo personvārdu izkonkurē Roberts, Markuss un Daniels, savukārt Līga nespēj sacensties ar Sofiju un Emīliju. Mode paliek mode.

Gulbenes novada dzimtsarakstu nodaļā pērn populārākais vārds zēniem bija Roberts, bet meitenēm Alise. Pēdējo 10 gadu laikā un pat ilgāk Latvijā populārāko personvārdu piecniekā nav iekļuvis Jānis un Līga, toties no 2004. līdz 2014. gadam populārāko personvārdu piecniekā stabili noturējušies Roberts un Anna. PMLP pērn informēja, ka ārpus Rīgas visvairāk Jāņu savu dzīvesvietu deklarējuši Madonas apkaimē, Līgu - Liepājas apkaimē. Salīdzinoši daudz Līgu bijis arī Gulbenes novadā un Jelgavā. Aknīstes novadā (un ne tikai tur) 2015. gadā nebija reģistrēts neviens Jānis un Līga, toties Gerda, Patrīcija, Alīna un Letīcija gan.

Vērtējot pēc deklarētās dzīvesvietas, 2015. gadā vismazāk Jāņu un Līgu dzīvoja Zilupes un Baltinavas novadā. Starp citu, Zilupes novadā reģistrēta tikai viena Līga.

Visbiežāk personvārdi Jānis un Līga ir izplatīti Rīgā, kas nav negaidīta ziņa, jo Rīgā dzīvo visvairāk cilvēku Latvijā. Mediju nozarē strādājošā Zaiga pirms pieciem gadiem dēlam deva vārdu Jānis. «Gribēju būt Jāņa māte. Manos rados, izņemot vīru, neviena Jāņa nav. Bet vīrs te ir, te var nebūt,» viņa joko. «Ja runājam nopietni - man tas vārds patīk. Latvisks, nevis kaut kāds Donalds Daks. Kad aizvedu savu Jāni uz bērnudārzu, citi vecāki priecājas, ka nav atnācis kārtējais Daniels, bet gruntīgs latviešu Jānis. Tāpēc man patīk, ka Jāņa vārds iet mazumā, nav sadzirdams uz katra stūra. Taču nekāda zīmīga vārda došanas stāsta man tiešām nav.»

PMLP informē, ka no 2008. gada līdz 2014. gadam bija vērojams konstants Jāņu un Līgu skaita samazinājums. Šo gadu laikā Jāņu skaits Latvijā ik gadu samazinājās vidēji par 1132 Jāņiem, bet Līgu skaits - vidēji par 64. Tikai pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Jāņu skaits palielinājies par aptuveni 2 procentiem, bet Līgu skaits - par 4 procentiem.



Svarīgākais