Lietuvieši piedāvā Jāņus svinēt pie viņiem un smagākā garā

© publicitātes

Līgo svētkos, no 23. - 25. jūnijam, pie sevis aicina kaimiņi lietuvieši – Varņu ciematā, Lūkstu ezera krastos, jau 17. (!) reizi notiks folka un «pagan metal» mūzikas festivāls «Kilkim žaibu», kas katru gadu pulcē vismaz 2500 mūzikas cienītājus no Baltijas un arī Eiropas.

. Latviešu «alternatīvi līgojošo» vidū šis pasākums ir diezgan iecienīts, jo ir tikai kādu 200 kilometru no Rīgas attālumā. Parasti te klājas jautri: ļoti spēcīgas smagās mūzikas grupas un folks no visas Eiropas (mūsējos šogad pārstāv «Obscurus Orbis», «Protean», «Eschatos» un «Catalepsia»), notiek dažādi seno cīņu klubu paraugdemonstrējumi, tirgojas amatnieki, ir daudz vietas arī fiziskajām aktivitātēm (futbols, basketbols, volejbols, iespējama laivu un katamarānu īre), tiek kurināti Jāņu ugunskuri un skan dziesmas. Organizatori kaimiņzemes pārstāvjiem sarūpē arī tiešos fanu reisus, kas No Rīgas aizved uz Lietuvu un pēc festivāla atved atpakaļ. Starp citu, šogad festivāls sakrīt ar kādu citu neparastu notikumu Lietuvas muzikālajā dzīvē: Kauņā 23. jūnija vakarā ar vienīgo koncertu Baltijā uzstāsies pasaulslavenā angļu «heavy metal» grupa «Iron Maiden». Pēc koncerta turpat no halles tiks organizēti speciāli autobusi uz «Kilkim žaibu» teritoriju. Attālums ir 170 km, brauciena ilgums ap divām stundām.

Par festivāla muzikālo piedāvājumu. Kā «hedlaineri» šogad tiek piedāvāti vieni no ekstremālās metālmūzikas pamatlicējiem angļu grupa «Venom», kas savas gaitas sāka jau 1979. gadā: tās albumi «Welcome To Hell» (1981), «Black Metal» (1982) un «At War With Satan» (1984) joprojām tiek uzskatīti par žanra klasiku, uz kuru pamatiem radās tādi stili kā «thrash», «black» un «speed metal». Par vienu no ietekmes avotiem savas mūzikas radīšanā šo grupu piemin tādi grandi kā «Metallica», «Megadeth» un «Slayer». Ja par sastāvu, tad vismaz vokālists/basģitārists Kronoss jeb Konrāds Lants joprojām ir ierindā, abi pārējie pievienojušies nesenāk. «Venom» festivālā uzstāsies tā pēdējā dienā, 25. jūnija vakarā, ap pusnakti. Starp citu, sestdienu ievada tieši mūsējie: «Catalepsia» spēlē ap pulksten 12, bet «Eschatos» uzreiz pēc viņiem.

«Kilkim žaibu» pirmā diena būs lielākoties veltīta folkmūzikai (spēlēs arī «Obscurus Orbis»), tāds kā iesildīšanās vakars. 24. jūnijā uzstāsies dažādas blices no Lietuvas, Latvijas, Ukrainas, Polijas, Vācijas, Zviedrijas un Anglijas (tiesa, šaurākam lokam pazīstamas, vienīgi zvidru «Ereb Altor» spēlēs leģendāro «Bathory» programmu). Savukārt sestdien bez jau minētajiem «Venom» pieminēšanas vērtas ir arī igauņu «Horricane», rumāņu «Dirty Shirt», austrieša Martina Širenca versija par «Pungent Stench» un vēl vieni pazīstami austrieši «Belphegor».