Valdībai prasa izlemt par Stradiņu celtniecību

© F64

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Publisko izdevumu un revīzijas komisija vēstulē premjerministram Mārim Kučinskim aicina valdību steidzami pieņemt lēmumu par Stradiņa slimnīcas A korpusa turpmāko celtniecību.

«Valdībai jātiek skaidrībā, un visām ministrijām ir jāvienojas, kādā veidā notiks slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecība, lai izvairītos no riska, ka Latvija var zaudēt visu Eiropas Savienības fondu finansējumu,» Neatkarīgajai saka Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Rudenī tiks pabeigta Stradiņu jaunās ēkas A korpusa pirmās kārtas celtniecība, taču, pēc slimnīcas vadības domām un arī Veselības ministrijas ieskatā, stratēģiski svarīgi ir uzcelt arī A korpusa otro kārtu, ko nesāka celt pirmo tikai tāpēc, ka celtniecības izmaksas tai būtu daudz lielākās nekā šai pirmajai kārtai. Neatkarīgā rakstīja, ka tikai otrās kārtas ietvaros celtajās ēkās būtu telpas operāciju blokiem, intensīvajai terapijai, dzemdību nodaļai, neatliekamās palīdzības centram.

Riska cena augsta

Galvenais problēmjautājums ir šāds: iepirkumu savulaik izsludināja visa A korpusa celtniecībai, bet līgumu ar uzvarējušo būvnieku apvienību SBRE noslēdza par pirmo kārtu, kam bija pieejams finansējums. Celtniecība ir jāturpina, taču nav vienprātības, vai ar tiem pašiem būvniekiem būtu slēdzams līgums par otrās kārtas celtniecību, neizsludinot jaunu iepirkumu, vai tomēr - izsludināt jaunu iepirkumu, kas mazinātu risku, ka Eiropas Komisija var atzīt visu Stradiņu celtniecības projektu par neatbilstošu Eiropas finansēšanas noteikumiem, un tad Latvijai visi izdevumi būtu jāsedz no valsts budžeta.

Pirms vairāk nekā nedēļas abu Saeimas komisiju kopsēdē deputāti konstatēja, ka par šo jautājumu atbildīgās ministrijas nav radušas vienotu viedokli. Veselības ministrija (VM) sākotnēji uzskatīja, ka ir iespējams projektu turpināt sadarbībā ar pašreizējiem būvniekiem, bet pēcāk piedāvāja alternatīvu risinājumu, proti, lai ietaupītu laiku, celtniecības projektu izstrādāt esošā līguma ietvaros, bet pašai celtniecībai izsludināt jaunu iepirkumu. Finanšu ministrija (FM) atbalsta pilnīgi jauna iepirkuma izsludināšanu, jo riska cena ir pārāk augsta - vairāk nekā 100 miljoni eiro.

Premjeram jāizlemj

Vēstulē premjeram Saeimas komisiju vadītāji norāda: lai mazinātu riskus, kas saistīti ar Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaisti Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas būvniecībai, 18. maijā deputāti aicināja VM, FM, Iepirkumu uzraudzības biroju un Stradiņa slimnīcu divu nedēļu laikā izvērtēt, vai slimnīcai, pamatojoties uz 2011. gada iepirkuma rezultātiem, ir tiesības slēgt līgumu ar pašreizējo būvnieku. Abu ministriju amatpersonām tika lūgts rast kopīgu viedokli, taču tas nav izdarīts. Tāpēc premjers tiek aicināts pieņemt valdības lēmumu par slimnīcas A korpusa 2. kārtas finansēšanas modeli un avotiem, iepirkumu organizācijas nosacījumiem un citiem jautājumiem. Deputāti vēlas par rezultātiem skaidru informāciju saņemt līdz jūlija vidum.

Kavējas par pusgadu

Savukārt vēstulē Pasaules Bankai deputāti atgādina, kādos datumos saskaņā ar līgumu jau bija jāiesniedz veselības stratēģija - veselības aprūpes infrastruktūras un cilvēkresursu kartējums, taču tas nav iesniegts joprojām. Pasaules Banka kavējas jau par pusgadu. «Galvenais, ko mēs vēlamies, ir panākt, lai Stradiņa slimnīcas celtniecība nestāv uz vietas - no valdības vēlamies saņemt beidzot vienotu viedokli un plānu, kā rīkoties,» Neatkarīgajai saka komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Komisijas neiestājas ne par vienu no risinājumiem, taču A. Bērziņa personīgais viedoklis ir, ka, visticamāk, par celtniecību būtu jārīko jauns iepirkums. «Tā mēs tiktu skaidrībā par cenām, jo šajā laikā situācija būtiski mainījusies, taču, lai process tādējādi neievilktos par diviem gadiem, es pieļauju, ka daļa priekšdarbu ir izdarāmi jau esošā līguma ietvaros, kā to piedāvā Veselības ministrija.»

No Pasaules Bankas deputāti gaida konkrētu atbildi, kad būs stratēģija, ko Eiropas Komisija «mums uzdod par pienākumu ievērot, plānojot pašlaik jebkurus infrastruktūras attīstības projektus, kāda ir arī Stradiņu būvniecība». «Mums nav saprotama šāda attieksme - ja mēs neievērojam kādus termiņus, pret mums nostāja ir stingra. Ja jau šī kavēšanās ir par pusgadu un ilgāk, domāju, ka arī mēs būsim tiesīgi prasīt atkāpes laikā, ja būs kāda aizķeršanās,» turpina A. Bērziņš.

Stradiņa slimnīcas celtniecība

A korpusa 1. kārta

Celtniecība tiks pabeigta līdz šāgada rudenim, bet jaunā funkcionalitāte jānodrošina līdz 2017. gada 31. martam

IZMAKSAS 86,2 miljoni eiro

No tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonds 24,1

Valsts budžets 11,6

Valsts galvotais aizdevums 44,3

Slimnīcas finansējums 6,2

A korpusa 2. kārta

IZMAKSAS no 129 līdz 160 miljoniem eiro

Stradiņa slimnīcas aprēķini liecina, ka būvniecības projekta izstrāde, celtniecība, iebūvētās iekārtas izmaksātu 129 miljonus eiro

Medicīniskās iekārtu, mēbeļu nodrošinājums un citas izmaksas - vēl 33 miljoni eiro

Avots: P. Stradiņa slimnīca, Neatkarīgā



Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais