Vētras dēļ elektroapgāde traucēta 8000 saimniecību

© F64

Stiprā vēja radīto postījumu dēļ elektroapgāde šorīt ir traucēta aptuveni 8000 saimniecību, liecina AS "Sadales tīkls" apkopotā jaunākā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja "Sadales tīklu" komunikācijas speciāliste Tatjana Smirnova, lielākie elektroapgādes traucējumi patlaban ir tieši valsts centrālajā daļā, taču uzņēmuma speciālisti turpina darbu, lai bojājumus novērstu.

Kā skaidroja Smirnova, spēcīgajā vējā daudzviet ir nolauzti koki, kas uzkrituši uz elektrolīnijām un pārrāvuši vadus, kā arī nogāzuši vai sabojājuši elektrolīniju balstus.

"Sadales tīkla" operatīvais personāls diennakts tumšajā laikā veica bojājumu lokalizēšanu un organizēja pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu klientu elektroapgādi, un šorīt elektroapgādes traucējumi ir aptuveni 8000 klientu.

Lielākie elektroapgādes traucējumi ir Ropažu novadā, kur elektroapgāde traucēta 897 klientiem, Madonas novadā, kur bez elektrības varētu būt palikuši 845 klienti, un Ikšķiles novadā, kur elektrības nav 722 saimniecībās. Daudz bojājumu ir arī Lielvārdes novadā, kur elektroapgāde traucēta 581 klientam, Grobiņas novadā, kur elektroapgāde traucēta 549 klientiem, Auces novadā, kur elektroapgāde traucēta 478 klientiem, Līgatnes novadā, kur elektroapgāde traucēta 467 klientiem, un Dobeles novadā, kur elektroapgāde traucēta 237 klientiem.

Jau vakar "Sadales tīkls" strādāja pastiprinātā režīmā, mobilizējot papildu elektromontieru brigādes, kas iesaistīsies negaisa un spēcīgā vēja izraisīto bojājumu likvidēšanā, apzinot materiāltehnisko bāzi, kā arī sazinoties ar vietējām pašvaldībām. Arī šodien turpinās darbs pastiprinātā režīmā, sekojot līdzi spēcīgā vēja virzībai.

Kā prognozēja Smirnova, dienas laikā situācija elektroapgādē būs mainīga, jo bojāto elektrolīniju posmu pilnīga sakārtošana un atjaunošana ir sarežģīta un laikietilpīga. Lai novērstu reģistrētos elektrotīkla bojājumus, brigādēm nākas atslēgt papildu elektrolīniju posmus. Tiklīdz kāds no vidējā sprieguma elektrotīkla bojājumiem tiks novērsts, elektroapgāde tiks atjaunota plašākam klientu lokam.

"Sadales tīkls" atgādina, ka iedzīvotāji par reģistrēto elektrotīkla bojājumu, elektroapgādes traucējumiem, kā arī plānoto elektroenerģijas piegādes atjaunošanas laiku tiek informēti ar īsziņas vai e-pasta starpniecību, tādējādi klientam pašam vairs nav jāsazinās ar "Sadales tīklu", lai pieteiktu bojājumu. Operatīvie paziņojumi par elektroapgādes traucējumiem īsziņas veidā vai e-pasta vēstulē tiek sūtīti uz uzņēmuma datubāzē reģistrēto lietotāju kontaktinformāciju.

"Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un, redzot bīstamu situāciju, piemēram, elektrolīnijās iekārušos kokus un zarus vai zemē esošu pārrautu elektrolīnijas vadu, netuvoties notikuma vietai, bet nekavējoties zvanīt uz "Sadales tīkla" diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 80 200 404.

LETA jau ziņoja, ka šīs brīvdienas Latvijā sākušās ar vētras stipruma vēju un pērkona lietusgāzēm, kas vietām būs stipras, taču jau rīt laika apstākļi būtiski mainīsies.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.