KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret vairākām amatpersonām

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret četrām valsts amatpersonām - Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras un Valsts policijas kriminālistikas pārvaldes amatpersonām, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

KNAB, neminot vārdus, norāda, ka biroja amatpersonas, izmantojot dienesta stāvokli, veikušas nelikumīgas darbības ar fiziskas personas datiem, kas izpaudās kā prettiesiska DNS paraugu iegūšana un izmantošana no vairākām personām.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersonas mēģinājušas pieprasīt kukuli no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc Krimināllikuma pantiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Jau ziņots, ka 2015.gada jūnija vidū KNAB aizturēja Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku. Toreiz KNAB aizturēja arī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāju Vilni Ulmi.

Aizturēšana notikusi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka Araks ir pārkāpis likumu. Tagad šī amatpersona ir Kriminālpolicijas vecākais inspektors.

KNAB izmeklētajā lietā figurēja vēl kāds Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors, kurš atbrīvots no amata pēc paša vēlēšanās. Arī Ulmis no prokuratūras aizgājis pēc paša vēlēšanās.

Svarīgākais