Bērnu slimnīcā izveidota Ģenētikas māja

© Publicitātes foto

Bērnu slimnīcā atklāta Ģenētikas māja, kur turpmāk atradīsies gan Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnika, gan Ģenētiskā laboratorija.

Pagājušā gadsimta sākumā celtajā ēkā veikta vērienīga renovācija gandrīz divu tūkstošu kvadrātmetru platībā. Trīsstāvu ēkā tagad atradīsies gan Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnika, gan Ģenētiskā laboratorija, kas iepriekš atradās Bērnu slimnīcas Gaiļezera novietnē.

Izveidojot Ģenētikas māju, tiek apvienota ģenētisko pacientu konsultēšana un izmeklēšana vienuviet ne tikai pa vecuma grupām, bet arī materiāla loģistikas un izmeklēšanas taktikas gaitā. Tas ļauj izveidot ciešu komandas sadarbību starp laboratorijas speciālistiem un klīniskiem ģenētiķiem, izmeklējot sarežģītu slimību gadījumus. Tāpat būs iespējams ātrāk noteikt iespējamās slimības diagnozi, ja veikta padziļināta izmeklēšana grūtniecei - materiālu uzreiz no procedūru zāles nogādājot stāvu augstāk, nevis organizējot kurjeru, kā arī daudz vieglāk organizēt konsilijus sarežģītu ģenētisko slimību gadījumos, kuros piedalās arī molekulārās ģenētikas speciālisti, citoģenētikas speciālisti un bioķīmiskās ģenētikas laboratorijas speciālisti.

Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnikas vadītāja Ieva Mālniece norāda, ka ievērojami ir pieaudzis diagnosticēto patoloģiju skaits, jo uzlabojusies ginekologu kvalifikācija visā valstī, atpazīstot izmaiņas augļa ultrasonogrāfijā agrīni un mērķtiecīgi nosūtot grūtnieces padziļinātai izmeklēšanai. «Esam paplašinājuši molekulārās diagnostikas izmeklējumus, ne tikai bērniem un pieaugušajiem, bet arī grūtniecēm, lai precīzāk noteiktu slimības diagnozi arī gaidāmajam bērnam,» saka I. Mālniece. Ģenētiskās laboratorijas vadītāja Dagne Grāvele papildina, ka laboratorija plānota ar speciālām prasībām gan īpašam tīrības režīmam, gan gaisa spiedienam, lai nekas neietekmētu izmeklējamo materiālu dažādos tā izmeklēšanas posmos: «Laboratorijas darbinieki kaļ nākotnes plānus un sapņo par jaunām tehnoloģijām, jaunām iespējām, lai mūsu sadarbība ar kolēģiem ir vēl auglīgāka, gan apgūstot jaunas metodes un tehnoloģijas, gan sadarbībā ar ārvalstu speciālistiem.»

Bērnu slimnīcas vadība stāsta, ka ar Ģenētikas mājas atklāšanu noslēgusies Bērnu slimnīcā 2011. gadā uzsāktā Eiropas reģionālā attīstības fonda projekta realizācija. Tā ietvaros veikta ārējo un iekštelpu rekonstrukcija piecos korpusos, kā arī iegādāta virkne tehnoloģiskā nodrošinājuma iekārtu. Slimnīcas Torņakalna novietnē atjaunoti 89,4 procenti vēsturisko ēku.

Ģenētikas mājas izveides būvdarbu kopējās izmaksas ir 2 017 944,58 eiro, no kuriem 84 procenti ir Eiropas līdzfinansējums, pārējais ir pašas slimnīcas finansējums. Būvniecības darbus veica uzņēmums Torensberg.

UZZIŅAI

Kas ir Bērnu slimnīcas Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnika?

• Tas ir vienīgais klīniskais dienests Latvijā, kas nodrošina ģenētisko konsultēšanu visu vecumu pacientiem un viņu ģimenēm, kurām ir aizdomas par iedzimtu vai pārmantotu ģenētisku slimību.

• Gadā dienests konsultē vidēji 2500 bērnu un pieaugušo ar aizdomām par ģenētisku patoloģiju.

• Klīnika gadā veic vidēji 2800 grūtnieču konsultācijas un augļa ultrasonogrāfijas izmeklējumus augstai vai vidēji augstai riska grupai augļa hromosomālām un strukturālām patoloģijām. Klīnika nodrošina agrīnu prenatālu diagnostiku un multidisciplināru speciālistu konsiliju sarežģītākos slimību gadījumos.

• 2015. gadā klīnikā tika konstatēti vairāk nekā 140 gadījumu, kad jālemj par vēl nedzimušā bērna slimības smaguma pakāpi un ar to saistīto prognozi dzīvildzei un dzīves kvalitātei, savukārt no kopā reģistrētiem 53 gadījumiem ar Dauna sindromu klīnika atklāja 43 gadījumus pirms bērna piedzimšanas.

• Ģenētikas māja atrodas Bērnu slimnīcā Vienības gatvē 45 Torņakalnā Rīgā.

Avots: Bērnu slimnīca



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais