Armija saņems helikopteru konstatēšanai nepieciešamos radiolokatorus

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē piektdien, 17.jūnijā, notiks svinīgā taktisko radiolokatoru "Sentinel" dāvināšanas ceremonija, kurā Latvijas bruņotie spēki saņems pirmos divus pretgaisa aizsardzības radiolokatorus no ASV.

Kopumā Latvija saņems četrus šādus radiolokatorus.

Svinīgajā radiolokatoru dāvināšanas ceremonijā piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita.

"Sentinel" ir pārvietojams taktiskais pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokators, kurš spēj identificēt helikopterus, liela ātruma uzbrukuma lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidaparātus.

Nacionālie bruņotie spēki radiolokatorus "Sentinel" izmantos, savienojot ar to rīcībā esošo tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "RBS-70", kuru izmanto svarīgu objektu un gaisa telpas aizsardzībai, kā arī militāru vienību tuvam atbalstam kaujā.

Jau ziņots, ka pērn ASV Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu "Thales Raytheon Systems" par radiolokatoru "AN/MPQ-64F1 Sentinel" piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Līgums ietver četru radiolokatoru un četru bruņotu automašīnu "HMMWV" piegādi, kas paredzētas radiolokatoru pārvietošanai. Tāpat tas paredz rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību.

Līguma kopējā summa ir 22 732,500 ASV dolāru, un tas tiks izpildīts līdz 2016.gada 31.oktobrim.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais