Skolēni izķer darba vietas, valsts neatbalsta

Tik daudz skolēnu šeit mēs nebijām redzējuši, ļoti liela atsaucība darbam vasarā, Neatkarīgajai pārsteigumu neslēpj Daugavpils Jaunatnes lietu nodaļas vadītājas vietnieks Aleksejs Vasiljevs.

Vienas dienas laikā domē pieteikušies divreiz vairāk skolēnu, nekā plānotās vasaras darba vietas. Diemžēl valsts šogad, tāpat kā pērn, skolēnu darbam vasarā naudu nav atvēlējusi.

Skolēnu darbs ar valsts finansējumu tika organizēts piecus gadus, taču pārtrūka pērn – nebija piešķirts finansējums. Bērni varēja strādāt gan pašvaldību uzņēmumos, gan privātuzņēmumos. Valsts programma paredzēja finansiālu atbalstu skolēnu algām – saskaņā ar noteikumiem jaunākiem bērniem bija jāmaksā puse no minimālās algas, lielākajiem – minimālā alga. Tomēr 2009. gadā vispirms parādījās baumas, ka valsts naudu nepiešķirs, līdz patiešām tika apstiprināts fakts, ka krīzes radīto bezdarbnieku ir tik daudz, ka skolēniem naudas neatliek.

Šogad jau gada sākumā ir skaidrs, ka valsts skolēnu darbu finansiāli neatbalstīs. Kā norāda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) speciāliste Iveta Kancēna, arī šogad pasākums tiks iesaldēts, ņemot vērā nepietiekamos finanšu resursus. Pašlaik prioritāte ir atbalsts dažādām bezdarbnieku grupām. Nav skaidrības arī par nākamo gadu, lai gan skolēnu interese patiešām ir ļoti liela. Valsts 2008. gadā no budžeta piešķīra vairāk nekā miljonu latu pasākuma līdzfinansēšanai, un tas deva iespēju strādāt 11 222 skolēniem.

Tomēr ir pašvaldības, kuras pašu spēkiem organizē šo vasaras darbu skolēniem, saprotot, cik tas ir svarīgi bērniem gan no mācīšanās, gan nopelnīšanas viedokļa. Daugavpilī pirmdien sākās skolēnu pieteikšanās vasaras darbam. Šogad vasaras brīvdienās iespēja pastrādāt un nopelnīt naudu būs 365 Daugavpils skolu audzēkņiem vecumā no 13 līdz 14 gadiem un 150 vecāko klašu skolēniem.

Pirmajās stundās vien domē pieteicās jau 370 vecāko klašu skolēni, lai gan darba vietas ir tikai 150, Neatkarīgajai pastāstīja Daugavpils domes speciālists A. Vasiljevs. Tik liela atsaucība skolēnu darbam vasarā neesot pieredzēta. A. Vasiljevs uzsvēra: darbu dabūs tie, kuri pirmie pieteikušies, tomēr par skolēnu ārkārtīgi lielo interesi ir informēts Daugavpils vicemērs, un, iespējams, tiks meklēts papildu finansējums skolēnu nodarbinātībai.

Skolēnus plānots nodarbināt pašvaldības uzņēmumos un iestādēs: Daugavpils sporta pārvaldē, Izglītības pārvaldē, Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā, Daugavpils domes Komunālajā nodaļā, Daugavpils autobusu parkā un Tramvaju uzņēmumā. Gados jaunākie skolēni kā samaksu par 36 darba stundām saņems 45 latus, bet gados vecākie – 90 latus pirms nodokļu nomaksas.

Daugavpils ir vienīgā pilsēta Latgales reģionā, kur bezdarba līmenis nav pārsniedzis 20 procentus, jo kopumā Latgalē bezdarba līmenis ir visaugstākais Latvijā. Rēzeknē tas jau ir vairāk nekā 30 procenti. Februārī Latvijā bezdarba līmenis pieaudzis par 0,5 procenta punktiem un sasniedzis 17,1 procentu, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras operatīvie dati. Latvijā ir 192 053 reģistrēti bezdarbnieki.

Svarīgākais