Sirdis atsilst pret valdību

© F64

Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti apliecina Latvijas valdības darba vērtējuma uzlabošanos no –41 punkta Māra Kučinska valdības starta brīdī līdz –33 punktiem pagājušajā mēnesī.

Par attieksmes pret valdību un citu sabiedriskās domas raksturojumu mērīšanu Neatkarīgā ir informējusi regulāri kopš 2008. gada maija, kad socioloģiskā firma SKDS šos mērījumus uzsāka. Ļoti ilgu laiku tos finansēja DnB Nord banka, kas 2011. gada beigās transformējās par DNB banku, bet šā gada ziemā no tālākas pētījuma uzturēšanas atsacījās. Vakar atklātie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti bija pirmais laidiens datiem, kas turpmāk tiks pasniegti zem Baltic International Bank zīmola.

Notikušais ar sabiedriskās domas aptauju mazliet atgādina par paņēmieniem, ar kādiem interesi par sevi uzkurina seriālu vai šovu veidotāji. Ja interese par rādītā saturu atslābst, tad seriāla galvenajai varonei jāiemīlas producentā, vismaz vienai no šīm personām jāpamet ģimene utt. Šādas ziņas tagad var interesēt cilvēkus pat mazāk par to, vai atteikšanās no pētījuma nozīmē vai nenozīmē DNB bankas īpašnieku nodomu banku pārdot vai vispār slēgt. Savas spējas banku slēgšanā apliecinājusī Finanšu un kapitāla tirgus komisija šā gada martā sodīja Baltic International Bank ar 1,1 miljonu eiro lielu naudassodu, bet maijā banku kratīja policija. Šādi notikumi ap pētījumu piesaistīja par tā jauno laidienu lielāku interesi nekā tad, ja tie paši skaitļi turpinātu rindoties zem DNB zīmola.

Pētījuma ilglaicība piešķir šā gada maija aptaujas datiem nesalīdzināmi lielāku nozīmi nekā gadījumā, ja šādi tādi dati nebūtu vākti jau sen. Valdību maiņas aspektā tie sniedzas vēsturē līdz brīdim, kad -77 punktus nopelnījusī Ivara Godmaņa valdība 2009. gada martā atdeva vietu Valda Dombrovska valdībai. Ar krunkaina un bārdaina Ministru prezidenta nomaiņu pret jaunāku un gludāku seju pietika valdības reitinga paaugstināšanai līdz -54 punktiem dažu mēnešu laikā. Toreiz jaunās valdības reālie darbi lika vilties un reitings krita līdz -70 punktiem, bet savu darbošanos valdībā V. Dombrovskis noslēdza ar -39 punktiem. Laimdotai Straujumai dāvātais uzticības kredīts sākās ar -29 punktiem un tā izsaimniekošana beidzās ar -48 punktiem. Mārim Kučinskim sabiedrība uzreiz iedeva -41 punktu un tagad vairākos piegājienos piemetusi vēl 12 punktu klāt.

Ļoti detalizētas valdības vērtējuma izmaiņu studijas ļautu spriest, cik ilgi Latvijā parasti turpinās jaunās valdības (jāatgādina, ka V. Dombrovskis vadīja trīs valdības) medusmēnesis ar tautu un cik pieauguma punktos pārvēršas pavasara siltums un gaišums, kas uzlabo cilvēku noskaņojumu katru gadu.

Gan valdības, gan visu citu sabiedriskās domas vērtējumam pakļauto objektu reitingi šobrīd pārsniedz tos, kādus sociologi paguva nomērīt 2008. gada pavasarī - tā saukto trekno gadu izskaņā. Tagad var domāt dažādi, vai toreizējais vērtējumu līmenis jau atspoguļoja bažas par trekno gadu beigām, kādas noteikti nevarēja būt izplatītas 2007. gada pavasarī. Citā versijā vērtējumu augšupeju nodrošina tas, ka visiem patiesi neapmierinātajiem ir iespēja izceļot no Latvijas. Tas liedz ne tikai viņiem paust negatīvus vērtējumus par Latviju. Viņi aptaujājamo vidū vairs nenokļūst, bet palicēji spiesti viņu dēļ izteikties mērenāk. Cilvēki nevar atļauties pārāk skaļi žēloties par savu dzīvi Latvijā, jo neviens taču viņus šeit netur, un aizbraucēju piemērs rāda, ka emigrācija nekādas superspējas neprasa. Cilvēki nespēj dzīvot bez ticības sev un labākai nākotnei, kuras vērtējumu kopsavilkums atšķiras no tagadējās situācijas vērtējumiem ar nākotnes indeksu vērtībām vismaz virs nulles.



Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais