Valdībai jāpiedāvā risinājums Stradiņa slimnīcas projekta otrās kārtas būvniecībai

© F64

Valdībai tuvākajā laikā jāpieliek punkts neskaidrībām saistībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas projekta otrās kārtas būvniecību, aģentūrai LETA pēc izbraukuma sēdes uz slimnīcu sacīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS).

Viņš pastāstīja, ka šodien deputāti aplūkoja veco slimnīcas korpusu un pārliecinājās, ka iepriekšējais lēmums vērsties pie valdības un Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), aicinot risināt situāciju, bija pareizs.

Deputāts uzsvēra, ka tuvākajā laikā premjeram, Veselības ministrijai (VM) un Finanšu ministrijai (FM) jāvienojas par turpmākajiem soļiem un to, vai tiks izsludināts jauns konkurss. Bērziņš akcentēja, ka šo jautājumu vilkt garumā vairs nevar un būvniecībai jānotiek.

Kā ziņots, VM un FM nespējot nonākt pie vienota risinājuma saistībā ar Stradiņa slimnīcas otrās kārtas būvniecību, vairāku Saeimas komisiju deputāti lūdza situāciju risināt valdībai kopumā, kā arī vērsīsies ar vēstuli Pasaules Bankā.

Bērziņš iepriekš skaidroja, ka valdība tiks aicināta risināt situāciju ar būvniecību, proti, VM un FM ir dažādi viedokļi par iespējamiem turpmākajiem soļiem, tāpēc nepieciešams vienoties un rīkoties. Savukārt Pasaules Banka tiks aicināta pildīt līgumā paredzēto.

Proti, FM iepriekš norādīja, ka pašlaik nav izpildīts galvenais priekšnosacījums jebkādu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētu investīciju veikšanai veselības sektorā konkrētajā programmā - nav Pasaules Bankas pētījuma rezultātu, nav attiecīga "kartējuma" un saskaņotas investīciju stratēģijas. Līdz ar to nepieciešams saņemt Pasaules Bankas vērtējumu par veselības jomas investīciju stratēģiju. Deputāti bija vienisprātis, ka sniegs atbalstu šī jautājuma risināšanā, vēršoties Pasaules Bankā.

Tāpat FM pārstāvji komisiju sēdē atkārtoti pauda, ka slimnīcas otrās kārtas būvniecībai jāizsludina jauns iepirkums. Savukārt VM skaidroja, ka piedāvās vēl vienu risinājumu - būvprojekta izstrādi veikt esošajā līgumā, savukārt būvniecībai izsludināt jaunu iepirkumu.

Kā ziņots, attiecīgais jautājums tika skatīts, lai mazinātu risku, ka, neizpildot nosacījumus, Latvija zaudē projektam paredzētos ES finanšu līdzekļus.

Svarīgākais