JAUNA KĀRTĪBA: Kompensēs aizsargājamo dzīvnieku nodarītos postījumus

© naturephoto.cz

Latvijas Vēstnesis ziņo, ka pirms dažām dienām spēkā stājušies MK noteikumi, kas paredz, ka zemes īpašnieki varēs saņemt kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem.

Jaunie noteikumi nosaka kārtību, kādā zemes īpašniekiem vai lietotājiem nosakāmi to zaudējumu apmēri, kas saistīti ar īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem. Tāpat MK noteikumi paredz, ka zaudējumus nosaka tādā gadījumā, ja:

- postījumi nodarīti augkopības, akvakultūras, lopkopības vai biškopības nozarē;
nodarīto zaudējumu apmērs pārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēru (eiro);
-postījumu platība augkopībā konkrētajā zemes vienībā nav mazāka par 0,05 hektāriem;
-postījumi akvakultūrai nodarīti zivju dīķos, un katra zivju dīķa platība nav mazāka par 0,1 hektāru;
-postījumus akvakultūrai nodara būtiskākās zivjēdāju putnu sugas - gārņi (zivju gārnis (Ardea cinerea) vai lielais baltais gārnis (Egretta alba)), ķīri (lielais ķīris (Larus ridibundus) vai mazais ķīris (Larus minutus)), jūras krauklis (Phalacrocorax carbo), zivju ērglis (Pandion haliaetus), jūras ērglis (Haliaeetus albicilla) -, kā arī ūdrs (Lutra lutra).

Kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem izmaksās Dabas aizsardzības pārvalde.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais