Tiesai nodod krimināllietu par zīdaiņa nāvi Ventspilī

© F64

Ventspils prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības aicināts saukt vīrieti par vardarbību pret zīdaini, kuras dēļ bērns gāja bojā.

Laikā no 2015. gada 27.septembra līdz 27.oktobrim apsūdzētais vīrietis, atrodoties kādā dzīvoklī Ventspilī, kur uzturējās kopā ar zīdaini, ilgstoši nodarīja viņam psihiskas un fiziskas ciešanas. Bērna pieskatītājs pret zīdaini piemērojis nepieļaujamas audzināšanas metodes, proti, sitis, grūdis, iekodis, tādējādi nodarot viņam, apsūdzības vērtējumā, maznozīmīgus miesas bojājumus.

Turpinot savas noziedzīgās darbības, apsūdzētā persona 27.oktobrī nodarīja puisēnam smagus miesas bojājumus, kas bīstami dzīvībai. Bērnam tika radīta trula galvas trauma ar asinsizplūdumiem zem smadzeņu apvalkiem. Tā rezultātā trīs dienas vēlāk iestājās zēna nāve.

Lieta izskatīšanai nodota Ventspils tiesai.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 27.oktobrī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī bezsamaņas stāvoklī tika nogādāts vienu gadu un trīs mēnešus vecs zēns ar redzamiem miesas bojājumiem - hematomām. Zēnu pārveda uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu Rīgā, kur viņš no gūtajām traumām pēc trim dienām mira.

Notikuma dienā vecāki zēnu bija atstājuši pieskatīt kādam ģimenes paziņam - 1982.gadā dzimušam vīrietim. Pirmstiesas izmeklēšanā viņš apgalvoja, ka atstājis bērnu gultiņā un uz brīdi izgājis no istabas, bet pēc neilga laika atgriezies istabā, jo izdzirdējis tajā troksni. Istabā viņš esot redzējis, ka bērns guļ uz grīdas un blakus viņam ir apgāzta taburete. Vīrietis izsaucis neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķus, kas zēnu nogādāja slimnīcā.

Valsts policija iepriekš paziņoja, ka 1989.gadā dzimusī bērna māte un 1965.gadā dzimušais tēvs vairākkārt pret zēnu ir izturējušies vardarbīgi, nodarot viņam miesas bojājumus.

Tā kā izmeklēšanas gaitā tika konstatēts, ka bērna māte apzināti sniegusi nepatiesas liecības, cenšoties visu vainu uzvelt bērna pieskatītājam, pret sievieti ir sākts kriminālprocess arī par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā policija noskaidrojusi, ka dienu pirms bērna nogādāšanas slimnīcā zēnu mājās bija apmeklējusi ģimenes ārste. Ņemot vērā redzamus miesas bojājumus uz zēna ķermeņa, ārstei bija radušās aizdomas par vardarbīgu attieksmi pret bērnu, bet viņa par to neinformēja atbildīgās iestādes. Pret ģimenes ārsti sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta "Neziņošana par smaga nozieguma izdarīšanu". Par šādu pārkāpumu maksimālais soda apmērs ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem. Ārste savu vainu notikušajā atzina.

Svarīgākais