Kuldīgas novadā norisināsies Peoniju dārza svētki

© F64

Sestdien, 11.jūnijā sāksies 3. Peoniju dārza svētki, kas notiks divas nedēļas nogales - 11.jūnijā un 12.jūnijā, un 18.jūnijā un 19.jūnijā - Kuldīgas novada Pelču pagasta "Ziedoņos".

Peoniju dārzs "Ziedoņi" piedāvā vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām, kurā ir ap 160 lakstaino peoniju un ap 40 krūmpeoniju šķirnēm. Jau trešo gadu peoniju ziedēšanas laikā visi puķu draugi tiek aicināti baudīt peoniju krāšņumu un daudzveidību svētku noskaņā. Dārza svētku apmeklētājiem būs iespēja aplūkot ziedošu peoniju dārzu un floristu veidotas peoniju kompozīcijas. Svētku rīkotāja, peoniju kolekcionāre Dagnija Voika konsultēs par peoniju audzēšanu un interesentiem rādīs peoniju stādīšanas pamatelementus. Būs iespēja iegādāties puķu stādus un uzzināt par peoniju izmantošana skaistumkopšanā. Darbosies vasaras kafejnīca un radošā darbnīca bērniem. 12.jūnijā un 18.jūnijā plkst. 12.00 dārza svētku apmeklētāji aicināti baudīt vijolnieka Edgara Ziņģes sniegumu.

Peoniju kolekcija "Ziedoņos" veidota jau deviņus gadus un katru gadu tiek papildināta ar stādiem no lielākajiem peoniju audzētājiem Nīderlandē, Anglijā, Francijā un citās valstīs. Peonijas šogad sākušas ziedēt salīdzinoši agri, un krūmpeonijas savu skaistuma parāda vēl pirms laikstainajām peonijām, tāpēc jau no jūnija sākumā interesenti aicināti apmeklēt "Ziedoņus" (vizīti iepriekš lūdzam pieteikt pa telefonu 26198759). "Ziedoņos" ir aplūkojams arī iekopts daiļdārzs, retu koku un krūmu stādījums, īrisu un dienziežu kolekcijas.

Peonijas dzimtene ir Ķīna. Kopš seniem laikiem peonija tiek uzskatīta par mīlestības un labklājības simbolu. Daudzos seno tautu ticējumos teikts, ka mājās, kur aug peonijas, valda miers, saticība un mīlestība.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.