Peldvietās piesārņojums nav konstatēts

© F64

Vasara vēl nav tā īsti iekarsusi, bet siltajās dienās cilvēki jau izmēģinājuši ūdens temperatūru dažādās peldvietās – gan oficiālajās, gan pašu izvēlētās ūdenstilpēs.

Oficiāli peldsezona Latvijā sākas 15. maijā un ilgst līdz 15. septembrim. Veselības inspekcija īsi pirms peldsezonas sākuma informēja, ka peldēties atļauts visās 56 valsts oficiālajās peldvietās - tur nav konstatēts mikrobioloģiskais piesārņojums.

Šogad oficiālajām peldvietām piepulcējusies jauna peldvieta Jelgavā - Lielupes kreisā krasta peldvieta Pasta salas peldvieta.

Saskaņā ar Veselības inspekcijas mājaslapā pieejamo informāciju visās neoficiālajās peldvietās ūdens kvalitātes pārbaudes vēl nav veiktas. Veselības inspekcijas speciālisti katru mēnesi pārbaudīs ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās un peldvietu uzturēšanas un higiēnas prasības.

Arī iedzīvotāji tiek aicināti ziņot, ja pamana peldvietu ūdens kvalitātes izmaiņas, piemēram, netipisku ūdens krāsu, putas uz ūdens virsmas, atkritumus, naftas produktus, zilaļģes u.c. Informāciju var ievietot anketā Veselības inspekcijas mājaslapas www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība - > Peldūdens -> Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumi.

Oficiāli atzītajās peldvietās ir izvietoti informatīvie stendi, kuros var iepazīties ar informāciju par peldvietu (peldvietas robežas, peldvietas maksimālais dziļums, glābšanas dienesta atrašanās vieta, informācija par sabiedriskās kārtības un drošības prasību ievērošanu peldvietā, informācija par pirmās palīdzības sniegšanu u.c.). Šajās peldvietās var būt izveidoti dažādi sektori - bērnu peldēšanās sektors, sporta sektors u.tml. Daudzās peldvietās ir arī glābēji.

Veselības inspekcija norāda, ka no šā gada peldsezonas peldvietas apmeklētāji arī tiks informēti par peldvietas ūdens kvalitāti («zemas», «pietiekamas», «labas» vai «izcilas» kvalitātes peldvietas ūdens) un peldēšanās ierobežojumiem («ieteikums nepeldēties» vai «peldēties aizliegts») ar informatīvajām zīmēm, kas būs vienotas visā Eiropas Savienībā. Tās jāizvieto peldvietās labi redzamā vietā.



Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais