Gulbenieši sajūsmā par NATO tehnikas izstādi

© "Dzirkstele", Gatis Bogdanovs

Divas stundas trešdien, 8.jūnijā, Gulbenes centrā publiskai apskatei bija piestājis ASV 2.kavalērijas pulks, kas ar savu tehniku cauri Latvijai veic mācību maršu “Dragoon Ride II”. Apskatīt tehniku un karavīrus, parunāt ar viņiem, nofotogarafēties bija atnākuši visu paaudžu gulbenieši. Bija atbraukuši arī interesenti no tuvējiem pagastiem un par no kaimiņu novadiem. Daudzi no jauniešiem laikrakstam apliecināja, ka vēlas savu dzīvi saistīt ar armiju, daudzi ir jaunsargi vai kandidē iestājai Zemessardzē. Turklāt ne tikai pauiši, bet arī meitenes! "Latvijā noteikti vajag obligāto karadienstu. Arī es pati vēlos kļūt kareive," laikrakstam teica Ilona Plociņa no Sinotes.

ASV 2.kavalērijas pulks tālāk devās uz Tapu Igaunijā, lai piedalītos starptautiskajās mācībās “Saber Strike 2016”. Pavisam trešdien cauri Gulbenes novadam izbrauca 200 ASV kara tehnikas vienības, tajā skaitā kājnieku kaujas mašīnas “Stryker”, kas kopumā būs pieveikušas vairāk nekā 2400 kilometrus garu ceļa posmu, šķērsojot sešas valstis - Vāciju, Čehiju, Poliju, Lietuvu, Latviju (Zemgali, Latgali un Vidzemi) un Igauniju. “Dragoon Ride II” mērķis ir pārbaudīt sabiedroto spējas ātri pārvietoties Alianses teritorijā un uzlabot starptautisko sadarbību.

Pirmais mācību maršs “Dragoon Ride” norisinājās 2015.gada martā, kad ASV 2.kavalērijas pulks pēc rotācijas “Atlantic Resolve” devās atpakaļ uz Vāciju.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais