Dzelzceļš uzrunās vecos un mazos

© F64

Līdz šim reti pieminētais 10. jūnijs kā Starptautiskā drošas dzelzceļa šķērsošanas diena šogad tiks piepildīts ar valsts a/s Latvijas dzelzceļš (LDz) rīkotiem pasākumiem cilvēku drošības uzlabošanai.

Piektdien, 10. jūnijā, no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja teritorijā notiks Starptautiskajai drošas dzelzceļa šķērsošanas dienai veltīts LDz un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas organizēts publisks pasākums. To īpaši aicināti apmeklēt vecāka gadagājuma cilvēki, lai mediķu vadībā veiktu bezmaksas eksprespārbaudi redzei, dzirdei un reakcijas ātrumam, kā arī uzzinātu par drošības pasākumiem dzelzceļa tuvumā. «Pasaulē un Latvijā palielinās negadījumu skaits, kuros cieš tieši vecāka gadagājuma cilvēki. Šogad vienlaikus 40 valstīs dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāji un citas ar dzelzceļu saistītas organizācijas sociālajā kampaņā īpaši uzrunās seniorus,» skaidro LDz valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

Rūpes par cilvēku drošību vispār un tajā skaitā arī uz dzelzceļa attiecas uz to pasaules daļu, kurai raksturīga iedzīvotāju novecošana. Šajā pasaules daļā ietilpst arī Latvijas Republika. Savu neatkarību 1990. gadā tā atguva ar 464 tūkstošiem cilvēku, kas vecāki par 60 gadiem, un tajā skaitā ar 212 tūkstošiem, kas vecāki par 70 gadiem, bet pašlaik šādu cilvēku skaits Latvijā ir attiecīgi 506 un 281 tūkstotis, kamēr iedzīvotāju kopskaits sarucis par apmēram 700 tūkstošiem. Līdz ar to saprotama ir arī sliežu ceļu saīsināšana apvidos, kur sarucis cilvēku skaits un viņu saimnieciskā darbība. Tomēr tur, kur cilvēki dzīvo, arī vilcienu sastāvi ripo un cilvēki pakļūst zem tiem. Šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā uz dzelzceļa notikuši 11 negadījumi, kuros cietuši 9 cilvēki, no tiem 7 gājuši bojā. Pagājušajā gadā Latvijā notikuši 36 dzelzceļa negadījumi ar 37 cietušajiem, tajā skaitā 19 bojā gājušajiem. Eiropas Savienības mērogā notikušo dzelzceļa negadījumu un bojā gājušo cilvēku skaits sniedzas uz pāris tūkstošiem gadā.

LDz maija beigās uzsāka kārtējo kampaņu par drošu dzelzceļa šķērsošanu. Šoreiz tās īpašā mērķgrupa ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuri tiek mudināti nepārvērtēt savas spējas dzelzceļa tuvumā un apzināties, ka ar gadiem reakcijas ātrums un fiziskās spējas samazinās. «Cilvēkam novecojot, izmaiņas notiek sensorajos procesos un orgānu sistēmās. Samazinās dzirdes un redzes asums. Nervu sistēmas izmaiņu dēļ pasliktinās informācijas apstrādes ātrums. Tas atstāj iespaidu uz reakcijas ātrumu. Izmaiņas kaulu - muskuļu, sirds un asinsvadu, gremošanas un reproduktīvajā sistēmā samazina kustību ātrumu. Vecāka gadagājuma cilvēku uztvere, lēmumu pieņemšana un darbība notiek ievērojami lēnāk nekā jaunībā,» norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas acu un ausu slimību klīniku vadītāji Guna Laganovska un Dins Sumerags. Ārsti akcentē, ka vecākiem cilvēkiem dzirdes un redzes pārbaudes ir jāveic reizi gadā. Tāpat svarīgi ikdienā rūpēties par dzirdes un redzes higiēnu.

Visas dienas garumā Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja teritorijā Rīgā, Uzvaras bulvārī 2a, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas acu un ausu slimību klīniku ārsti lekciju veidā stāstīs, kā rūpēties par dzirdi un redzi un kādu simptomu gadījumā vērsties pie ārsta. Tāpat speciālisti veiks maņu eksprespārbaudes - pārbaudīs redzes asumu, mērīs acs spiedienu un veiks dzirdes skrīningu (ar akumetrijas palīdzību,) un izvērtēs auss eju un bungplēvīti (ar otoskopijas metodi). Ar LDz īpašā skaņas simulatora palīdzību pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt savu reakcijas ātrumu, tuvojoties vilcienam. Pasākuma laikā būs paredzētas īpašas aktivitātes arī bērniem - lielais cirks un krāsošanas darbnīca. Tāpēc seniori aicināti pasākumu apmeklēt ar saviem mazbērniem.



Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais