Dāvina piedzīvojumu gaisa balonā

AICINA DĀVINĀT PRIEKU no Jaunzēlandes atceļojušais gaisa balons Fly High For Kids Latvijas debesīs, kura piederību apliecina Turaidas pils siluets © Arnis Kluinis

Iztēloties lidojumu ar gaisa balonu bērniem Latvijā palīdzēja kopš 1928. gada jau sešas reizes latviski izdotais Žila Verna romāns Noslēpumu sala, bet pēdējos pārdesmit gados šos lidojumus iespējams kaut dažkārt piedzīvot.

Maziem bērniem pietiek un pāri paliek ar piedzīvojumu gaisa balona grozā metrus piecus virs zemes, kamēr pieaugušie vēl spēj noturēt šo grozu saitēs un nodrošināt groza vertikālu piezemēšanos. Īsts lidojums ar gaisa balonu praktiski vienmēr beidzas ar groza apgāšanos un šļūkšanu pa zemi. Tāda situācija prasa pieauguša cilvēka spēkus, lai noturētos grozā un atbildētu par to, kas piezemēšanās laikā noticis.

Iepazīstināt iespējami daudzus bērnus ar gaisa balonu ir apņēmies Endrjū Parkers no Jaunzēlandes, kurš internetā par sevi vēsta, ka pats pie gaisa balona nonācis sešu gadu vecumā un palicis pie baloniem līdz šai dienai. Līdz ar pilngadību dabūjis arī gaisa balona profesionāla pilota tiesības un pelnījis naudu ar cilvēku vizināšanu, bet pēdējos pāris gadus met cilpu cilpas pāri visai pasaulei no Jaunzēlandes līdz Čīlei, katrā pieturas punktā iepriecinot ar savu gaisa balonu bērnus un arī pieaugušos. Otrdienas vakarā tieši tā notika Latvijā, Siguldā.

Lai jaunzēlandietis varētu piestāt Latvijā, viņam bija nepieciešami vietējie atbalstītāji, par kādu kļuva uzņēmums Latvijas Mobilais telefons (LMT) ar savu gaisa balona komandu pilnā sastāvā - Ģirtu Vilku un Ingu Vilku, Jāni Zelču un Jāni Priedi. LMT gaisa balona komandas kapteinis ar divdesmit gadu pieredzi un ikdienā LMT procesu vadītājs Ģirts Vilks pastāstīja, kā šāds pasākums tika sarīkots: «Gaisa balonu entuziasti un komandas no visas pasaules ir draugi - mēs palīdzam un atbalstām cits citu, esam kā liela ģimene. Pirms kāda laika pamanīju internetā gaisa balona projektu Fly High For Kids un nolēmu palīdzēt ar pasākuma noorganizēšanu Latvijā - sazinājos ar biedrībām Cerību stars un No sirds uz sirdi, un kopīgiem spēkiem izdevās noorganizēt pasākumu Latvijas bērniem, kura laikā pacēlām mazos lidotājus gaisa balonos sasaistē» (kā jau teikts, tikai tik augstu, lai LMT gaisa balonu vadīšanas profesionāļi spētu piezemēt pasažieru grozu bez kādām briesmām tā pasažieriem). Lai bērnu vizināšana noritētu pietiekami raiti, tika izmantoti trīs gaisa baloni. Līdzās LMT balonam ar savu balonu Latvijā bija ieradies Endrjū Parkers (atvedis savu balonu automobilī, jo Bagātību salā aprakstītais lidojums pāri kontinentiem un okeāniem īstenībā nav iespējams) un vietējā gaisa balona pilots Kristaps Frickauss.



Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Svarīgākais