Jau vasarā Latvijā varētu ierasties pirmās personas no bēgļu nometnēm Turcijā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Latvijā šovasar varētu ierasties pirmās personas no bēgļu nometnēm Turcijā, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Šodien notika IeM valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadīta sanāksme, kurā tika apspriesti aktuālie jautājumi par patvēruma meklētāju uzņemšanas gaitu, kā arī par Latvijā uzņemto patvēruma meklētāju integrēšanu darba tirgū, mājokļu jautājuma risinājumiem un citiem jautājumiem.

Sanāksmē piedalījās tās institūcijas un nevalstiskās organizācijas, kurām ir noteikti konkrēti uzdevumi valdības apstiprinātajā patvēruma meklētāju izņemšanas rīcības plānā, kā arī nevalstiskās organizācijas, kuras līdz šim ir sniegušas dažāda veida atbalstu patvēruma meklētājiem, bēgļiem un cilvēkiem ar alternatīvo statusu.

IeM informēja par līdz šim pārvietotajām personām, kā arī tālāko personu pārvietošanas gaitu, kas būs jāveic no bēgļu nometnēm Turcijā. Pirmās no Turcijas pārvietotās personas Latvijā varētu ierasties jau šovasar, norāda ministrijā.

Savukārt Labklājības ministrija informēja par risinājumiem attiecībā uz normatīvā regulējuma sakārtošanu, lai pārvietotās personas varētu iespējami ātri sākt strādāt. Labklājības ministrija arī pastāstīja par pirmo pieredzi, pārvietotajām personām izstrādājot individuālos integrācijas plānus, kā arī par izaicinājumiem, ar kuriem nākas saskarties, palīdzot pārvietotajām personām atrast dzīvokli un darbu pēc tam, kad persona ir saņēmusi starptautiskās aizsardzības statusu.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija ziņoja par paveikto patvēruma meklētāju latviešu valodas apmācībā - šobrīd latviešu valodas apmācība tiek nodrošināta kopumā 80 patvēruma meklētājiem, no kuriem 20 ir pārvietošanas programmā iekļautās personas.

Tikšanās laikā arī pārrunāta nepieciešamība izveidot vienotu pasākumu kalendāru tām organizācijām, kuras nodrošina patvēruma meklētāju integrācijas pasākumus. Tāpat tika pārrunāti tehniskie jautājumi, kas skar patvēruma meklētāju izmitināšanu patvēruma meklētāju centrā pēc tam, kad personām ir piešķirts starptautiskās aizsardzības statuss.

Klātesošie tika informēti arī par tulkošanas pakalpojumu pieejamību, ko nodrošina biedrība "Patvērums "Drošā māja"", kā arī par darba un mājokļa meklēšanas iespējām patvēruma meklētājiem, ko veic Latvijas Sarkanais Krusts.

Savukārt Starptautiskā Migrācijas organizācija informēja par atbalsta iespējām, nodrošinot personu pārvietošanu no bēgļu nometnēm Turcijā.

Jau ziņots, ka šobrīd Latvija no Eiropas dienvidu valstīm - Grieķijas un Itālijas - pārvietojusi 23 ārvalstniekus. Pētersone-Godmane pagājušajā nedēļā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paziņoja, ka Latvija tuvākajās nedēļās no Grieķijas pārvietos kārtējo patvēruma meklētāju grupu, kurā būs 20 līdz 30 cilvēki.

Latvija pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm, un tā šajā gadījumā varētu būt Turcija.

Aprīļa beigās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nolēmusi piešķirt alternatīvo statusu pirmajām divām pārvietotajām ģimenēm no Grieķijas, kas februāra sākumā ieradās Latvijā. Šāds statuss piešķirts ģimenei - vīram un sievai no Eritrejas - un ģimenei no Sīrijas - vīram, sievai un diviem nepilngadīgiem bērniem.

Svarīgākais