Bērniem novados pārbauda redzi

© F64

Borisa un Ināras Teterevu fonds programmas Dakter, es labi redzu! ietvaros jaunajā mācību gadā turpinās bezmaksas redzes pārbaudes lauku skolās. Līdz šim redze pārbaudīta jau 11 585 skolēniem.

Šopavasar redzes pārbaudes noslēdzās skolēniem lauku skolās Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas, Varakļānu, Krāslavas un Dagdas novados, taču, kā Neatkarīgajai norāda fonda pārstāve Diana Germane, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Dakter, es labi redzu! uzdevums ir aptvert mazās lauku skolas visos Latvijas novados. Kopš 2013. gada redze bez maksas pārbaudīta jau 345 lauku skolās 11 585 skolēniem, no kuriem 2530 saņēma dāvanu kartes briļļu iegādei. Pašlaik redze pārbaudīta skolās 73 novados. Lai laikus konstatētu redzes pasliktināšanos skolēniem, fonds turpinās veikt bezmaksas redzes pārbaudes lauku skolās jaunajā, 2016./2017. mācību gadā. Sertificēts oftalmologs ieradīsies pieteiktajās skolās ar visu nepieciešamo mobilo aparatūru. Pēc bezmaksas redzes pārbaudes bērni saņems recepti - dāvanu karti 45 eiro vērtībā briļļu iegādei.

Laikus nepamanītas redzes izmaiņas apgrūtina mācību satura uztveri, socializēšanos un nākotnes iespējas darba tirgū. Redzes izmaiņas palīdz koriģēt briļļu pastāvīga lietošana. Diemžēl nereti sāk rasties tuvredzības problēmas, ja tās netiek laikus risinātas. Bieži tas notiek tāpēc, ka acu ārsts nav pieejams bērnu dzīvesvietas tuvumā, kā arī ģimenēm trūkst līdzekļu piemērotu briļļu iegādei. Skolēnu redzes pētījums pierādīja, ka 44 procentiem jaunāko klašu skolēnu ir nepieciešama redzes korekcija. Oftalmologs Aleksandrs Ceunovs, kurš dodas uz novadiem pārbaudīt skolēnu redzi, atzīst, ka situācija ir sliktāka apvidos, kuros ir maz iespēju regulāri pārbaudīt redzi, kā arī ierobežoti ģimeņu materiālie līdzekļi.



Svarīgākais