Potenciālajiem bezdarbiniekam jāpierāda, ka viņš stāv dīkā

Bezdarba riskam pakļautie darbinieki, kuri strādā nepilnu darba nedēļu privātuzņēmumos, var pieteikties apmācību kuponam. Taču, lai saņemtu šādu vaučeru, cilvēkam būs jāpierāda, ka viņš atrodas dīkstāvē.

Septembrī Nodarbinātības Valsts aģentūra (NVA) uzsāk vēl vienu krīzes nodarbinātības pasākumu, taču ne bezdarbniekiem. Kuponu apmācībām varēs saņemt darbinieki, kuriem vēl ir darbs, taču nepilna darba diena vai dīkstāve. "Tas ir preventīvs bezdarba samazināšanas pasākums, lai tajos uzņēmumos, kuri spiesti uz laiku samazināt ražošanas vai pakalpojumu apjomus, nodrošinātu darba vietu pastāvēšanu un veicinātu darbinieku skaita saglabāšanu," Neatkarīgajai stāsta NVA speciāliste Iveta Kancēna. Bezdarba riskam pakļautie darbinieki iegūs iespēju pilnveidot savas profesionālās prasmes un iemaņas vai iegūt profesionālo kvalifikāciju.

NVA arī aicina visus darba devējus, kas plāno samazināt darbinieku skaitu, mainīt uzņēmuma profilu vai veikt citas reorganizācijas uzņēmumā, neatbrīvot visus darbiniekus, bet, piemēram, nodarbināt bezdarba riskam pakļautos darbiniekus uz pusslodzi, izmantojot iespēju dīkstāves laikā paaugstināt viņu profesionālo kvalifikāciju vai arī mainīt to atbilstoši uzņēmuma interesēm.

NVA aicina cilvēkus nākt uz filiālēm visā Latvijā un saņemt profesionālās apmācības kuponu. Taču kā laikā, kad daudzos uzņēmumos cilvēki bažījas par iespējamu štatu samazinājumu vai atlaišanām, darbinieks pierādīs, ka viņam būtu nepieciešams papildināt zināšanas. "Cilvēkam, kas nāks uz NVA, līdzi jābūt darba devēja apliecinājumam – uzņēmumā X strādnieks ir nodarbināts nepilnu darba laiku. Šis darba devēja apliecinājums ir kā garantijas vēstule, ka viņa darbiniekam patiešām nepieciešama apmācība," skaidro I. Kancēna. "Ja šodien strādājošajam uz rokas nav darba devēja apliecinājuma, bet ir pārliecība, ka viņam pienākas apmācības dīkstāves laikā, viņam jānāk uz NVA, kur viņš varēs saņemt konsultācijas par iespējām mācīties." Darba devēja apliecinājumā jābūt ziņām par ekonomiskās krīzes vai citu svarīgu faktoru ietekmēto darba apjoma samazināšanos uzņēmumā un konkrētā darbinieka darba laika saīsināšanu līdz 20 stundām nedēļā.

Ja darbinieks atbildīs pasākuma dalībnieka nosacījumiem, viņu piereģistrēs un izsniegs kuponu mācībām jebkurā paša izvēlētā izglītības iestādē. NVA plāno atbalstu sniegt vismaz 11 000 bezdarba riskam pakļauto darbinieku, tajā skaitā šogad – 2000.

***

KAS IR KUPONS?

• Kupons ir garantijas apliecinājums tam, ka gadījumā, ja bezdarba riskam pakļautais darbinieks, izvēloties mācību iestādi, apgūs darbam nepieciešamo mācību programmu, apmācības viņam tiks apmaksātas 300 līdz 500 latu apmērā.

• Kupona derīguma termiņš – viens mēnesis. Apmācības maksimālais ilgums – seši mēneši.

Svarīgākais