Notāru dienās bezmaksas konsultācijas saņēmuši vairāk kā 6 tūkstoši cilvēku

Iespēju Notāru dienu ietvaros par velti saņemt notāra juridisko palīdzību un uzzināt juridisku jautājumu nianses izmantoja vairāk nekā 6 000 cilvēku visā Latvijā. Šogad vairāk nekā puse Notāru dienu apmeklētāju interesējās par jautājumiem, kas saistīti ar īpašuma dokumentu sakārtošanu. Aktuāli bijuši arī privātie aizdevumi un laulību līgumi.

"Esam gandarīti, ka šogad varējām palīdzēt tik daudziem cilvēkiem, interese bija patiesi pārsteidzoša un nākas secināt, ka iedzīvotājiem ar vien vairāk nepieciešama juridiskā palīdzība. Sabiedrības indivīdi šobrīd ir viegli ievainojami, tāpēc arī turpmāk notāri vismaz vienu reizi gadā sniegs bezmaksas konsultācijas Notāru dienu laikā," stāsta Ilze Pilsētniece, LZNP priekšsēdētāja.

Notāru dienas tika rīkotas jau piekto gadu pēc kārtas, tajās piedalījās visu 117 notāru biroji. Divu dienu laikā tika sniegtas arī aptuveni 700 konsultācijas pa telefonu, kā arī atbildes uz vairākiem simtiem jautājumu Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) mājas lapā www.latvijasnotars.lv un Skype.

Gados vecāki cilvēki interesējās par īpašuma jautājumu sakārtošanu, lai pēcāk neradītu liekas problēmas mantiniekiem. Notāri konsultēja cilvēkus gan par testamentu sastādīšanu, dāvinājuma līgumiem, gan arī par uztura līgumu priekšrocībām un trūkumiem.

Cilvēki vairāk nekā iepriekš izrāda interesi arī par laulības līgumu priekšrocībām, kā arī par juridiskiem jautājumiem, kas saistīti ar privātajiem aizdevumiem. "Diemžēl bieži privātā kārtā cilvēki naudu aizdod nepārdomāti, tādēļ šogad īpaši aicinājām apmeklētājus sakārtot aizdevumu un aizņēmumu juridiskos jautājumus. Diemžēl jāatzīst, ka izanalizējot visas situācijas, notāri identificēja arī gadījumus, kuros nauda visticamāk būs jāzaudē, jo aizdota, paļaujoties tikai uz "goda vārdu," akcentē I. Pilsētniece. Tomēr statistika rāda, ka iedzīvotāji arvien aktīvāk vēlas sakārtot privāto aizdevumu juridisko pusi, jo pērn pie notāra noslēgto aizdevuma līgumu skaits ir pieaudzis gandrīz divas reizes.

Visvairāk apmeklētāju Notāru dienās bijis Rīgā, Saldū, Jelgavā un Daugavpilī. Vairums apmeklētāju uz Notāru dienām devās ar konkrētām problēmām, līdzi ņemot dokumentus situācijas pilnīgai raksturošanai.

Pirmo reizi Notāru dienas notika 2006. gadā, tajās piedalījās 28 notāru biroji 10 Latvijas pilsētās, un tās apmeklēja aptuveni 400 cilvēki. Pēc gada iesaistījās jau 47 notāru biroji 21 Latvijas pilsētā, un apmeklētāju skaits bija trīskāršojies. Savukārt pērn Notāru dienās iesaistījās 100 notāri, palīdzība tika sniegt vairāk nekā 3000 Latvijas iedzīvotājiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.