Šogad rekordražu nesola

© F64

Vidzemē un Latgalē ziemāju ražas šogad gaidāmas viduvējas, savukārt Kurzemē un Zemgalē tās varētu saglabāties 2015. gada līmenī, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pirmās ražas prognozes. Pērn, novācot 2,58 miljonus tonnu graudu, Latvijā tika iegūta rekordraža.

LLKC konstatē, ka ziemāju platības šogad varētu būt par aptuveni 10% vairāk nekā 2014./2015. gada sezonā - ziemāju graudaugi ap 350 tūkstošiem, bet ziemas rapsis 89 tūkstoši hektāru (CSP). Iespējams, ka nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ ziemāju platības atsevišķos reģionos ir samazinājušās. Samazinājuma apjoms būs skaidrs pēc tam, kad LAD apkopos visu platībmaksājumu pieteikumu rezultātus. Aizvadītajā rudenī par 35% vairāk nekā 2014. gadā iesēts ziemas rapsis. Diemžēl Vidzemē un Latgalē sējumi spēcīgi cieta šīs ziemas kailsalā, tādēļ pagaidām grūti aplēst.

«Pateicoties labvēlīgajai ziemai un pietiekami mitrajam pavasarim, laukus ar lielu ražas potenciālu novērojām Kurzemē un Zemgalē - tur ziemas rapsi vidēji varētu nokult ne vairāk kā 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas kviešus - vidēji vairāk nekā četras tonnas no hektāra, bet diez vai izdosies sasniegt 2015. gada līmeni, kad valstī vidēji no hektāra novāca 5,5 tonnas ziemas kviešu,» uzsvēra LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Savukārt Vidzemē vairākos ziemas rapša laukos rudens sējumi ir visai reti, daļa lauku pārsēti, arī ziemas kvieši dažviet ievērojami cietuši. LLKC speciālisti paredz, ka ražas līmenis Vidzemē un Latgalē būs viduvējs - ziemas kvieši vidēji zem četrām tonnām no hektāra, ziemas rapsis tikai ap divām tonnām no hektāra



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.