Lems par Latvijas karavīru misijas pagarināšanu Mali

© F64

Valdība otrdien, 7.jūnijā, lems par termiņa pagarināšanu Latvijas karavīru dalībai ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā Mali, par ko galavārds būs jāsaka Saeimai.

ANO vadītā visaptverošā stabilizācijas misija Mali tika sākta, pamatojoties uz 2013.gada 25.aprīļa ANO Drošības padomes rezolūciju, lai atbalstītu politiskos procesus šajā valstī, kā arī pildītu stabilizācijas un drošības nodrošināšanas uzdevumus.

2014.gada 25.jūnijā apstiprinot rezolūciju, Drošības padome pilnvaroja misiju vienlaicīgi fokusēties uz civilo iedzīvotāju aizsardzību un atbalstu Mali valsts drošības struktūru veidošanai, kā arī sniegt atbalstu konfliktā iesaistīto pušu samierināšanas procesa veiksmīgai īstenošanai un miera izlīguma uzraudzīšanai.

Saeima šogad janvārī nolēma nosūtīt Latvijas karavīrus dalībai misijā Mali līdz šī gada 30.jūnijam. Arī ANO rezolūcijā operācijas darbības laiks noteikts līdz 30. jūnijam. Turpmākā Latvijas karavīru dalība tiks nodrošināta atbilstoši ANO pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz misijas mandātu, uzdevumiem un darbības termiņu.

Ņemot vērā misijas prioritāro raksturu Mali un visa Sahēlas reģiona stabilizēšanai, Latvijai jāturpina ieguldījuma sniegšana, apliecinot savu uzticamās starptautiskās koalīcijas dalībvalsts reputāciju. Latvijas dalība šajā misijā ir saistīta ar partnervalstu plāniem Mali, kuri ir balstīti uz pieņēmumu par Latvijas sniegtā atbalsta turpināšanu pēc 30.jūnija.

Šobrīd Latvija piedalās misijā ar vienu štāba virsnieku-informācijas analītiķi Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienības sastāvā Bamako. Šo iesaisti paredzēts turpināt. NBS veic pasākumus tālākās dalības plānošanai, kas būs saistīta arī ar citu uzdevumu izpildi un iesaisti citās multinacionālajās vienībās.

Jau ziņots, ka uz ANO misiju plānots nosūtīt vēl divus karavīrus. Šobrīd misijā dien viens Latvijas karavīrs.

Latvijas karavīru nosūtīšana uz ANO misiju Mali bija atbilde Francijai uz tās lūgumu aizvietot tās karavīrus citās operācijās, lai savukārt Francija varētu vēl ciešāk iesaistīties operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh".

Mali jau atrodas septiņi Latvijas karavīri, taču viņi iesaistīti Eiropas Savienības (ES) apmācības misijā. Arī dalība šajā misijā neparedz Latvijas karavīru iesaistīšanos kaujas darbībā.