Baltijas valstu gaisa telpā notiks NATO mācības

© Scanpix

No 6.jūnija līdz 8.jūnijam Baltijas valstu gaisa telpā notiks NATO dalībvalstu un partnervalstu gaisa mācības "Ramstein Alloy 2" un tajās var tikt izmantoti arī Baltijas valstu civilie lidlauki, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Izmantojot civilos lidlaukus, militāro gaisa kuģu piloti apgūs pieejas iespējas civilajiem lidlaukiem, kuri ārkārtas gadījumā, piemēram, gaisa kuģu tehnisku problēmu gadījumā, var tikt izmantoti kā rezerves lidlauki. Vienlaikus tas būs treniņš arī civilajiem lidlaukiem procedūru pilnveidošanā, nodibinot sakarus un uzņemot militārās lidmašīnas.

Mācības, kuras alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un vada NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, šoreiz uzņems Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāze Šauļos.

Kopumā mācībās piedalīsies aptuveni divdesmit dažāda veida militārie gaisa kuģi no Portugāles un Lielbritānijas, kuru Gaisa spēku lidmašīnas, pildot NATO Ātrās reaģēšanas vienības uzdevumus, pašreiz nodrošina patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kā arī Vācijas, ASV, Lietuvas un NATO partnervalsts Somijas.

Mācību operācijas komandvadību nodrošinās Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku ātrās brīdināšanas sistēmas lidmašīna "E-3D", bet tās kontroli - reģionālais Gaisa telpas novērošanas koordinācijas centrs Karmelavā, Lietuvā. Savukārt Portugāles, Lielbritānijas, Vācijas, Somijas un Lietuvas iznīcinātāju degvielas uzpildi gaisā nodrošinās Vācijas un ASV degvielas uzpildes lidmašīnas.

Saskaņā ar scenāriju transportlidmašīna simulēs sakaru zaudēšanu virs Baltijas jūras, ielidojot partnervalsts gaisa telpā, kur to pārtvers gaisa telpas patrulēšanas iznīcinātāji un eskortēs atpakaļ uz Baltijas valstu gaisa telpu, līdz to savā atbildībā pārņems NATO Ātrās reaģēšanas vienības gaisa telpas patrulēšanas iznīcinātāji, pavadīs un palīdzēs nosēsties tai aviācijas bāzē Šauļos. Mācībās veiks arī citus gaisa operāciju uzdevumus.

Regulāro mācību galvenais mērķis ir trenēt NATO Ātrās reaģēšanas vienību, kas pilda gaisa telpas patrulēšanas operāciju alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kā arī pilnveidot gaisa telpas kontroles dienestu prasmi dibināt sakarus un pārbaudīt procedūras, veicināt NATO un Baltijas valstu ciešāku sadarbību ar Ziemeļvalstīm, apliecināt NATO apņemšanos garantēt starptautisko drošību un sabiedroto spēku solidaritāti.

Kopš 2008.gada NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm vairākas reizes gadā rīkoja regulārus treniņlidojumus "Baltic Region Training Event". Pavisam notika 22 šādi treniņlidojumi.

Sākot ar šo gadu, notiek gaisa mācības ar nosaukumu "Ramstein Alloy". Aprīlī tās notika Igaunijā, bet septembrī NATO gaisa mācības noritēs Latvijā.

Svarīgākais