Tuvāko nedēļu laikā Latvijā ieradīsies aptuveni 30 patvēruma meklētāji

© F64

Latvija tuvākajās nedēļās no Grieķijas pārvietos kārtējo patvēruma meklētāju grupu, kurā būs 20 līdz 30 cilvēki, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paziņoja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

IeM valsts sekretāre noliedza, ka ārvalstnieki uz Latviju nevēloties braukt. "Gribētāji ir. Nav tādu gadījumu, kad cilvēki saka, ka negrib braukt, jo principi patvēruma statusa saņemšanai visā ES ir vienādi," norādīja Pētersone-Godmane.

Latvija apņēmusies uzņemt patvēruma meklētājus arī no Itālijas, taču, kā skaidroja IeM valsts sekretāre, sadarbība ar Itāliju, salīdzinot ar Grieķiju, ir sliktāka, turklāt Itālijā "cilvēki vispār nometnēs nemaz neuzturas". Viņa gan norādīja, ka patvēruma meklētāju plūsma un spiediens uz Itāliju pieaugs un, visdrīzāk, "no šīs valsts savus 200 cilvēkus pārvietosim".

Šobrīd Latvija no Eiropas dienvidvalstīm pārvietojusi 23 ārvalstniekus. Nevienam no ārvalstniekiem nav konstatētas bīstamas saslimšanas, lai gan atsevišķas kaites esot, piemēram, sastiepumi un lūzumi.

Lai arī šobrīd patvēruma meklētāju uzņemšanas plānā katrai institūcijai ir sava loma un nav vienas koordinējošas iestādes, Pētersone-Godmane pieļāva, kādā brīdī valdībā parādīsies diskusijas, kādas lietas "strādā vai nestrādā" bēgļu uzņemšanas programmā. Tādā gadījumā, iespējams, vajadzēs kādu amatpersonu pārnacionālā līmenī, lai tā ieņemtu koordinējošo lomu.

Latvija pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm, un, kā martā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijā norādīja Pētersone-Godmane, šajā gadījumā tā varētu būt Turcija.

Aprīļa beigās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nolēmusi piešķirt alternatīvo statusu pirmajām divām pārvietotajām ģimenēm no Grieķijas, kas februāra sākumā ieradās Latvijā. Šāds statuss piešķirts ģimenei - vīram un sievai no Eritrejas - un ģimenei no Sīrijas - vīram, sievai un diviem nepilngadīgiem bērniem.

Svarīgākais