Ornitologi: 77% mežu īpašnieki atbalsta mežizstrādes pārtraukumu putnu ligzdošanas laikā

© f64.lv

Lielākā daļa mežu īpašnieku Latvijā atbalsta mežizstrādes pārtraukuma noteikšanu putnu ligzdošanas laikā, aģentūrai LETA apgalvoja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā.

Saskaņā ar "Latvijas faktu" veikto aptauju miera perioda noteikšanu mežos atbalstot 77% aptaujāto mežu īpašnieku.

Biedrības vadītājs Viesturs Ķerus skaidro, ka miera perioda noteikšanai var būt arī ekonomisks ieguvums, par ko liecinot Igaunijas pieredze, proti, pavasarī veikta mežizstrāde negatīvi ietekmē ne tikai putnus, bet arī augsni, sēnes un mežā palikušos augošos kokus. Turklāt mežizstrāde šajā laikā rada papildu izdevumus izdangāto ceļu sakārtošanai, bet pavasarī iegūtā koksne ir zemākas kvalitātes.

Jau ziņots, ka biedrība aicina portālā "Manabalss.lv" parakstīties par mežistrādes pārtraukuma noteikšanu ik gadu laikā no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam.

Kā norāda iniciatīvas iesniedzēja - Latvijas Ornitoloģijas biedrība -, mežizstrādes dēļ katru gadu Latvijā bojā iet vairāk nekā 50 000 ligzdu. Turklāt troksnis apdraud arī tos putnus, kuru ligzdas netiek izpostītas, piemēram, melnajam stārķim mežizstrādes radītais troksnis ir viens no nesekmīgas ligzdošanas iemesliem.

Svarīgākais