Ministre: Pievienojoties OECD, Latvija paaugstina prasības pret sevi

© twitter.com/ Valdis Dombrovskis

Ceturtdien, 2.jūnijā, Parīzē, Francijā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ministru padomes sanāksmes ietvaros Ministru prezidents Māris Kučinskis un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurria) svinīgi parakstīja Līgumu par Latvijas pievienošanos OECD. Latviju padomes sanāksmē pārstāvēja arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Gudrs padoms, tiešs un godīgs vērtējums ekonomikai, izglītībai, valsts pārvaldei, kā arī citām nozarēm - tādus redzu ieguvumus Latvijas dalībai OECD. Pievienojoties valsts pārvaldes un ekonomikas jomā efektīvākajām un ietekmīgākajām pasaules valstīm, arī Latvija paaugstina savu latiņu un prasības pret sevi paceļ arvien augstākā līmenī," norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Padomes vadošā tēma šogad bija "Produktivitātes veicināšana iekļaujošai izaugsmei" (Enhancing Productivity for Inclusive Growth). Ministri diskutēja par nepieciešamo rīcību, lai valstis, saskaroties ar mūsdienu iespējām un izaicinājumiem, spētu uzlabot ekonomisko izaugsmi un produktivitāti. Turklāt valstīm ir jānodrošina izaugsme, kas vienlaikus sniegtu labumu visām sabiedrības grupām un mazinātu nevienlīdzību. Sanāksmē tika prezentēts arī OECD globālais ekonomiskais pārskats 2016. gadam, kā arī OECD ģenerālsekretāra redzējums attiecībā uz organizācijas nākotni un prioritātēm.

Jānorāda, ka nozīmīgs darbs ieguldīts, lai OECD ar pozitīvu izvērtējumu apliecinātu Latvijas finanšu sektora atbilstību OECD standartam. Ir veikta virkne normatīvo aktu grozījumu un pasākumu finanšu sektora uzraudzības un kontroles mehānismu efektivitātes uzlabošanai, lai mazinātu riskus, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu.

Dalība OECD būs liels ieguvums arī cīņai pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Saskaņā ar OECD izstrādāto globālo standartu, ir ieviesta automātiskā informācijas apmaiņa starp nodokļu administrācijām par finanšu iestāžu rīcībā esošo informāciju par citu valstu rezidentiem. Tādējādi Valsts ieņēmumu dienests saņems informāciju no teju 100 valstu nodokļu administrācijām par Latvijas rezidentu kontiem citu valstu finanšu iestādēs. Tieši automātiska informācijas apmaiņa ir atzīta kā svarīgs instruments cīņā pret pārrobežu krāpšanu nodokļu jomā un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Savukārt OECD konvencijas par savstarpējo administratīvo palīdzību nodokļu jomā piemērošana nodrošina tiesisku sadarbības mehānismu nodokļu informācijas apmaiņai (pēc pieprasījuma, automātiski un pēc savas iniciatīvas). Tā paredz visus iespējamos administratīvās sadarbības veidus starp līgumslēdzējām pusēm attiecībā uz nodokļu uzlikšanu un iekasēšanu, arī attiecībā uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis vai ar kurām Latvijai nav noslēgtas nodokļu konvencijas vai nodokļu informācijas apmaiņas līgumi. Tādējādi tiek samazinātas izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanas iespējas.

Jāatgādina, ka pēc līguma ratifikācijas Latvijas Republikas Saeimā Latvija oficiāli kļūs par 35. organizācijas dalībvalsti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.