Āboltiņa: Valsts ieņēmumu dienests ir ticis "uzspridzināts"

© F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir ticis "uzspridzināts", turklāt norisēm ap dienestu un tā vadības maiņu ir saskatāms politisks fons, šorīt telekanālā LNT izteicās Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Āboltiņa vērtēja, ka aizgājusī VID vadītāja Ināra Pētersone bijusi lieliska darbiniece, kura spējusi sakārtot VID, mazināt ēnu ekonomiku Latvijā u.tml, līdz vienā brīdī "mēs sākam šo iestādi spridzināt no iekšienes". Politiķe atzīmēja, ka Pētersonei uzdots nomainīt visu VID vadību, līdz ar ko viņa palikusi bez 39 cilvēkiem, starp kuriem bija ne tikai negodprātīgi, bet arī labi darbinieki.

Līdz ar šo "uzspridzināšanu" VID kļuvis demotivēts un arī vadītāja zaudējusi vēlmi turpināt darbu, sacīja Āboltiņa un uzsvēra, ka atbildība par situāciju ir jāuzņemas VID politiskajai vadībai, respektīvi, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS).

Āboltiņa norisēm ap VID saskata politisku fonu.

Kā NDK vadītāja esmu ļoti nobažījusies, kā notiks ēnu ekonomikas mazināšana, ja iestāde faktiski ir izārdīta, izteicās politiķe.

Āboltiņas vērtējumā, Māra Kučinska (ZZS) valdībā, kurā esot jaušams sarunātais bloks starp ZZS un VL-TB/LNNK, ir gana daudz kritizējamu lietu un gana daudz dīvainu lietu, piemēram, bankrotējošu dzelzceļa uzņēmumu pirkšana.

Āboltiņa jau iepriekš paziņojumā masu medijiem tika paziņojusi, ka līdz ar VID vadītājas Pētersones atkāpšanos no amata VID zaudēs godīgu, profesionālu un efektīvu vadītāju. "Pētersoni raksturo neatlaidība, enerģiskums un atklātība. Viņai, veicot VID vadītājas pienākumus, izdevies izveidot ne vien kvalitatīvu un stipru komunikāciju ar sabiedrību, lai skaidrotu VID darbu un nodokļu nomaksas disciplīnas nozīmīgumu, bet veikt arī nozīmīgas iekšējas reformas, lai uzlabotu iestādes reputāciju, izskaustu korupcijas riskus un strauji uzlabotu nodokļu iekasējamību," norādīja Āboltiņa.

"Pētersones līdz šim paveiktā rezultāti runā paši par sevi - ēnu ekonomikas pētījuma rezultāti, rezultatīvais muitas policijas un finanšu policijas darbs. Vēl šodien redzam arvien jaunas atklātas lietas, kuru izstrāde uzsākta pērn," uzsvēra Āboltiņa., "mūsu valsts un sabiedrības interesēs ir meklēt iespējas izmantot Pētersones pieredzi un profesionalitāti valsts pārvaldē darbā ar ēnu ekonomikas apkarošanu."

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais