Pēc ekonomiskās krīzes vispiesardzīgākie kļuvuši rīdzinieki, laucinieki- mazāk

© F64

Noslēdzošā „DNB Latvijas barometra” pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju pēc 2008.-2010. gadā piedzīvotās ekonomiskās krīzes kļuvuši piesardzīgāki, pieņemot ar finansēm saistītus lēmumus. Tomēr, kā atklājis pētījums, lauku teritorijās mītošie Latvijas iedzīvotāji piesardzībā mazliet atpaliek no Rīgā mītošajiem respondentiem: piesardzīgāki kļuvuši 45% rīdzinieku, bet tikai 33% lauku iedzīvotāju. Tikmēr laukos dzīvojošie gandrīz divas reizes biežāk nekā rīdzinieki (11%) snieguši atbildi, ka finanšu lēmumos nav kļuvuši piesardzīgāki (18%).

Vaicāti aprakstīt, kādos tieši aspektos viņi kļuvuši piesardzīgāki, laukos dzīvojošie visbiežāk atbildējuši, ka piesardzīgāk aizņemas naudu un ar lielāku piesardzību lemj par kredītu nepieciešamību (21%). Rīdzinieki šo atbildi snieguši 16% gadījumu. Tikmēr respondentiem no Rīgas visbiežākais piesardzības pasākums ir naudas uzkrājumu veikšana, ko pēc ekonomiskās krīzes vairāk sākuši darīt arī skaidrā naudā (24%%). Laukos mītošie respondenti šo atbildi snieguši tikai 10% gadījumu.

Ar lielāku piesardzību respondenti izturas arī pret noguldījumiem, atzīstot, ka savus uzkrājumus cenšas nenoguldīt tikai vienā bankā (14% rīdzinieku, 7% laukos dzīvojošo). Savukārt par nākotnes drošību, ieguldot nekustamajā īpašumā, biežāk rūpējas laukos dzīvojošie (7% laukos dzīvojošo respondentu, 4% rīdzinieku).

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais