Latvijas valstspiederīgais Arctic Sea jūrnieks vēršas Cilvēktiesību tiesā

Arctic Sea © skanpix

Latvijas valstspiederīgais kuģa "Arctic Sea" jūrnieks Dmitrijs Savins iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā par viņa aizturēšanu un apcietināšanu.

D. Savina advokāts Egons Rusanovs informēja, ka sūdzība iesniegta par Savina aizturēšanas faktu un apcietināšanu.

Latvijas Ģenerālprokuratūra pērn noraidīja Rusanova lūgumu pārņemt no Krievijas kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanas kriminālprocesu vismaz daļā pret diviem Latvijas valsts piederīgajiem - Latvijas pilsoni Vitāliju Lepinu un nepilsoni Dmitriju Savinu, kuri tiek apsūdzēti par pirātismu un divu vai vairāk personu nolaupīšanu organizētā grupā.

Prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks toreiz norādīja, ka Kriminālprocesa likums paredz, ka kriminālprocesa pārņemšana Latvijā iespējama tikai ar ārvalsts piekrišanu.

Tikmēr pērn oktobra beigās Krievijas prokuratūras Izmeklēšanas komiteja pieņēma lēmumu atcelt arestu kuģim "Arctic Sea", lai paātrinātu tā nodošanu Maltai.

Lēmumu pieņēma starpresoru grupa, kas tika speciāli izveidota, lai nodotu "Arctic Sea" Maltai pēc sarunām ar šīs valsts varas iestādēm.

"Arctic Sea" kuģo ar Maltas karogu.

Maskavas tiesa iepriekš arestēja kuģi lai noskaidrotu visus tā pazušanas apstākļus, kā arī to, kādu kravu tas vedis.

"Arctic Sea" ar 15 krievu apkalpi tika nolaupīts 2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā pie Zviedrijas krastiem.

Krievija par kuģa nolaupīšanu apsūdzības izvirzījusi astoņiem vīriešiem - sešiem Igaunijas valstspiederīgajiem un diviem Latvijas iedzīvotājiem.

"Arctic Sea" nolaupīšanā apsūdzētie apgalvo, ka esot ekologi un izgājuši jūrā laivā, lai sekotu kuģiem, kuri atstāj ūdenī eļļas plankumus un atkritumus. Pēc apsūdzēto teiktā, uz "Arctic Sea" viņi uzņemti pēc tam, kad viņu laivai vētras laikā beigusies degviela.

Taču "Arctic Sea" apkalpe apstiprina versiju par nolaupīšanu. Jūrnieki saka, ka cilvēki no laivas bijuši sejas maskās un apbruņoti ar šautenēm un automātiem. Viņi esot situši apkalpes locekļus un vienam ar šautenes laidi izsituši zobus. Jūrnieki apgalvo, ka, ieraugot Krievijas karakuģi "Ladnij", nolaupītāji noņēmuši maskas un pārmetuši ieročus pār bortu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.