EP deputāte Vaidere Tadžikistānā novēro parlamenta vēlēšanas

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (PS) kopā ar citu valstu eiroparlamentāriešiem šodien devusies uz Tadžikistānu, kur šodien notiek parlamenta vēlēšanas.

Patlaban situācija Tadžikistānā ir mierīga, taču Vaideres sastaptie cilvēki atzinuši, ka visvairāk satraucas nevis par valsts virzību uz demokrātiskām pārmaiņām, bet ir nobažījusies par sociālekonomisko nestabilitāti.

Lielas izredzes šajās vēlēšanās ir valsts prezidenta atbalstītajai Tadžikistānas Tautas demokrātiskai partijai. Savukārt opozīcijas partijas patlaban ir vājākās pozīcijās un jēdziens opozīcija tiek tulkots negatīvi.

Augstākais likumdošanas varas un pārstāvniecības orgāns Tadžikistānā ir divpalātu parlaments.

Apakšpalātu veido 63 deputāti, kurus vēlēšanās ievēl uz pieciem gadiem. 65% deputātu, jeb 41 cilvēku, ievēl vienmandātu vēlēšanu apgabalos, bet 35% deputātu - 22 cilvēkus ievēl vienotā republikas līmeņa apgabalā proporcionāli balsu skaitam, kas saņemtas par politisko partiju izvirzīto kandidātu sarakstiem.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanas Tadžikistānā notika pirms pieciem gadiem, un lielāko balsu skaitu tajās ieguva Tadžikistānas Tautas demokrātiskā partija.

Tadžikistāna neatkarību ieguva 1991.gadā, un kopš tā laika valstī ievērojami pasliktinājusies ekonomiskā situācija.

Tadžikistāna ir autoritāra valsts, kas ieslīgusi pārtikas, enerģijas krīzēs, plaši izplatīta ir narkotiku tirdzniecība un ēnu ekonomika.

Pēdējos gados starptautiskā sabiedrība pievērsusi uzmanību Tadžikistānai, jo tās kaimiņvalsts ir arī Afganistāna, kurā vēl joprojām situācija nav stabila.

Latvija un Tadžikistāna diplomātiskās attiecības nodibinājušas 1994.gada 11.maijā.

Svarīgākais